Менда Стоянова обясни акциза за бездимни цигари с 50% ръст на продажбите

0
2534

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни вдигането на акциза на бездимните тютюневи изделия с 50% ръст на продажбите. Тя коментира пред БТВ внесеното предложение от депутати от ГЕРБ и определи себе си като лобист, но за държавния бюджет, защото я интересува какво влиза в него.

Промяната се налага сега, защото не са оценили колко голям ще е ръстът. От началото на годината има ръст над 50% спрямо този период миналата година. Употребата на тези цигари е около 1,6% от общото количество на цигари в България, допълни Стоянова.

Ако цената на една кутия нормални и бездимни цигари е 5,50 лв., нормалните внасят 3,50 лв. в бюджета, а бездимните внасят 0,99 стотинки, което е дотиране, обясни тя. Загубата за бюджета е 15 млн. лева, а тяхното разпространение е за сметка на бюджета.

Менда Стоянова инициира и дебат за забрана на бездимните цигари на обществени места и заведения. Относно дебата дали са вредни или не, никой не може да каже какви химическите продукти се използват за обработка, допълни тя.

Според нея, здравните власти и здравното министерство е редно да се замислят за промени в закона и нормативната уредба. Тя иска те да кажат, дали е нормално бездимните цигари да се пушат навсякъде, след като другите са забранени.

Стоянова изтъкна, че наистина има лобизъм, но той е за бюджета. Говорим за недостатъчни разходи за недофинансиране и да си позволяваме да дотираме едно изделие, което е нова и то с бюджета, няма как да се случи, коментират, коментира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук