Меркел: България пази добре границата с Турция, въпреки че не е в Шенген

0
957

Благодарим на България за ангажираността по охраната на границата с Турция. Мисля, че страната ви е положила големи усилия. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел на съвместна пресконференция с премиера Бойко Борисов в Берлин.

„България е подобрила пазенето на тази граница, въпреки че страната не е в Шенгенското пространство. Мисля, че страната ви е положила големи усилия“, каза Меркел.

„Работим много тясно по политиката на миграцията и бежанците. Това е общо предизвикателство към ЕС. За нас е важно всички да бъдат в състояние да просперират икономически“, посочи федералният канцлер.

Меркел посочи, че страната ни все още е с малък доход на глава от населението. „Затова пожелавам инвестициите в България да донесат плодове, така че хората там да могат да забележат, че животът им се подобрява стъпка по стъпка. Благодаря ти за посещението, скъпи Бойко“, каза германският канцлер. „Насърчаваме всички немски фирми да се ангажират в България, защото това е добра инвестиция в бъдещето, това е добре и за вътрешния европейски пазар“, допълни тя.

Канцлерът обеща подкрепа за подготовката на страната ни преди поемането на ротационното председателство на ЕС през 2018 г. Тя добави, че подкрепя България и реформите в нея.

Ангела Меркел отбеляза, че ЕС е изправен пред големи предизвикателства – не само трябва да се водят преговори с Великобритания за Брекзит, но трябва да придвижи напред развитието на ЕС в една много трудна геостратегическа обстановка.

„Ние говорихме за това каква е ситуацията от гледан точка на България, тъй като тя от една страна граничи със Западните Балкани и има голям интерес от стабилност. Важно е да дадем визия за надежда, за перспектива на тези страни, да ги подкрепим, тъй като има други геополитически актьори, които също са заинтересовани да имат добри отношения с тях. Ние искаме много ясно да се разбере, че нашето отношение към перспективата на тези държави остава непроменено“, подчерта Ангела Меркел./труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук