Местят Музея на авиацията в Пловдив

0
1115

Музеят на авиацията в Крумово ще бъде преместен в Пловдив. Експозицията и самолетите ще бъдат преместени в терена на бившето военно поделение на бул. „Освобождение“ срещу Мебелна къща, съобщи днес кметът Иван Тотев, предаде кореспондентът на БГНЕС от града.

Идеята, дошла от президента Росен Плевнелиев преди две години, вече е одобрена от Министерството на отбраната. Предвижда се преместването да приключи през септември тази година.

В сегашния си вид Музеят на авиацията съществува от 1991 година. Тогава с усилията на много ентусиасти и с прякото участие на личния състав на 25-ти авиационен полк Чешнегирово, 44-ти полк- Крумово, 19-и полк – Граф Игнатиево, 22-ри полк – Безмер, на екипа на Националния военноисторически музей, се създава уникалната сбирка. Музеят на авиацията в Крумово притежава около 6 800 експоната и 70 летателни апарата, изложени в открити площи – самолети, хеликоптери, безмоторници, радиорелейни станции. От 2005 година той е филиал на Националния военноисторически музей.

Преместването на музея в Пловдив ще улесни посетителите, е основният аргумент за преместването. От години поделението, на чието място ще бъде, пустее. Има и подходяща сграда, както и открити площи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук