Метеорологичната станция на Мусала временно спира работа

0
1166

Метеорологичната станция на Мусала спира временно работа поради недостиг на персонал, казаха от БАН.

Това е най-високата станция на Балканския полуостров и дава информация, важна и за международния обмен. От института по метеорология при БАН коментираха за БНТ, че станцията не е закрита, а работата й е спряна само до пролетта.

Заместник-председателят на БАН заяви, че трябва да се наемат поне двама човека, които след обучение ще се наложи да започнат работа в най-тежките условия през ноември, затова станцията ще спре наблюдения до пролетта.

Професор Христо Георгиев, заместник-директор на БАН: Причината е трагичната смърт на наш колега, който работеше на станцията, сега там няма достатъчно хора, изследванията се правят денонощно, на три часа, нямам как това да стане само с един човек. Ако назначим двама нови човека, тяхното обучение е 2 месеца, което значи, че ще трябва да започнат през ноември, а тогава условичта са много тежки. В името на безопасността им преценихме, че временно трябва да бъдат спрени наблюденията и да се възстановят през пролетта. Станцията ще се охранява, но не се знае по какъв начин, засега се спират наблюденията, а апаратурата, която се нуждае от специални грижи, ще бъде демонтирана. Засега не се обмисля автоматизирано наблюдение на Мусала./нюз

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук