Мето Илиенски възкръсна в канал за амфетамини

0
3721

След акция на ДАНС  и прокуратурата

Арестуваха най-добрия приятел на митичния бос на ВИС със 108 килограма дрога

 

Името на митичния бос от бившата мафиот­ска   организация В И С – 2 Мето Илиенски отново изплува на бял свят и породи по­редните догадки жив ли е гангстерът. Това се случи, след като на 28 януари агенти на ДАНС съвместно с прокуратурата разбиха организирана престъпна група, за­нимаваща се с наркотрафик. В резултат на спецоперацията на службите   бяха заловени 108 килограма амфетамини. Акцията стана на паркинг в Пловдив. Дрогата е произведена в Бъл­гария и е трябвало да бъде изнесена за Арабския свят.

Арестувани бяха Иво Кръстанов, Насер Али Алшдаифат от Йордания и палестинецът Мохамед Салех Еуида, Александър Киров, Иван Иванов, Мар­тин Иванов и Енчо Янакиев. Последният е бил шеф на бандата и е най-интересни­ят субект от цялата група.

Източници от висаджийските среди разкриват, че Янакиев на­времето е бил много близък до Мето Илиенски. Именно Мето го е уредил и да за­почне работа при друг бос от групировката Николай Цветин – Близнака, който е сочен за наследник на Георги Илиев след смъртта му.

Енчо Янакиев спасява Цветин при атентат през октомври 2003 г. в столица­та с риск за собствения си живот. Тогава неизвестен килър открива огън в рес­торант „Пчела” в столичния квартал „Лозенец”. Под куршумите му пада мъртъв собственикът на заведени­ето Николай Иванов – Коко Пчелата, който издъхва в линейката. И до днес се смята, че покушението е било предназначено за висаджията Цветин.

Благодарение на Яна­киев, който е ранен при стрелбата, Близнака оце­лява, като са спасени и 15 от гостите в заведението. Гардът успява да реагира светкавично и да отвърне на огъня срещу килъра, но той успява да избяга, след като изпразва целия си пълнител. Автоматичното оръжие е открито по-късно при претърсване на мест­ността, но до залавянето на стрелеца така и не се стига.

След разпада на ВИС Енчо прави опити да на­влезе в легалния бизнес. Той участва в 4 търговски дружества, показва справка. Едноличен собственик е на „Енчо Янакиев” ЕТ, а в „Бул Топ Компютърс” ООД, „Гап Електроните” ООД и „П.И.Т. 2000” ООД е съсобственик. Всички дружества са реги­стрирани в София. Според ченгета Янакиев и хората му имат лаборатория за производство на амфетамини близо до Елин Пелин. Точното й местонахожде­ние обаче засега не е ясно на МВР.

В ъндърграунда върви версия, че няма как бивши­ят гард на Цветин да орга­низира наркопроизводство, ако няма подкрепата на някой влиятелен мафиот. И на първо място, разбира се, припомня доброто му при­ятелство с Мето Илиенски, за когото и до ден днешен не е ясно жив или мъртъв е, като повечето теории сочат първото предположение.

Методи Златанов Мето­диев, както е истинското име на Илиенски, се води официално мъртъв от 29 ноември 2003 г. Това стана с решение на Софийския районен съд, въпреки че трупът му никога не бе намерен. Всъщност решението е единствено административно и бе взе­то по искане на съпругата на Мето, за да може да поеме имуществото, което дотогава се водеше на негово име.

Една от най-големите мистерии, разтърсили подземния свят, се случи в края на ноември 2003 г. Около 21 ч. вечерта Илиенски бил у дома си в столичния кв. „Бояна”, когато получил телефонно обаждане. „Ела сам и без охрана”, била изричната инструкция на човека, кой­то го привикал по телефона. Преди да излезе, той казал на жена си с кого отива на среща. За последно го видели да влиза в тъмно „Ауди”. Малко по-късно в полицейските масиви сре­щу описания номер излиза информация, че се води на „Опел Вектра”, откраднат 2 месеца преди това.

Съпругата на висаджийският бос Яна пуска жалба в полицията за изчезването на мъжа си на 2 декември 2003 г. През всички тези изминали 13 години се появиха десетки версии по темата какво точно се е случило с Мето Илиенски. Част от тях гласяха, че той е жив и здрав, пие си уискито в далечна Брази­лия и дори сътрудничи на американската служба за борба с наркотиците ДЕА. Друга версия сочеше, че е застрелян лично от шефа си Георги Илиев, който е бил в аудиото пред дома на Методиев във фаталната ноемврийска вечер преди l3 години.

ГДБОП разследваха и оперативна информация, че той е убит заради тогавашната война между ВИС и СИК за разпределе­нието на пазара на горива в страната и контрабандата на петрол през границите. Поръчката е дошла от СИК, а групата, която е била нае­та да изпълни екзекуцията, е на Йосиф Йосифов от Костинброд. Илиенски бе човекът във ВИС, който пряко ръководеше всички престъпни дейности на организацията, сред които и контрабандата на нар­котици. Описват го като брилянтен математик, уни­кален ум и човек с вроден талант на организатор.

Партньор на Мето през онези години и негова дясна ръка беше Красимир Каменов, по прякор Къро.

Двамата бяха сътрудници във фирмите „Андромеда-96” ЕООД и ,,Apeнa-2001” ООД, които се ползваха в началото на века с протекции от страна на ръководството на Столична община в лицето на кмета тогава Стефан Софиянски.

Чрез фирмата на Къро и на жена му Светлана „Абоба  2000”  Мето Илиенски бе   сложил върху апетитния бизнес на приватизираната общинска фирма „Паркиране и гаражи”, в чието владение бяха десетки имоти, подземни гаражи и паркинги в столицата. Паралелно с това гангстерът продължаваше   да   ръководи и други печеливши сектори във ВИС като продажба на дрога, кражби на автомоби­ли, квартирни обири. На по-високо ниво контролираше канали за контрабандна стока. На заплата при Мето през онези години бяха куп митнически служители, по­среднически фирми, които обмитяваха тировете на ВИС и десетки полицаи от квартално ниво до шефове на дирекции в Министер­ството на вътрешните работи. Илиенски имаше и контрола над най-голямото стоково тържище в София в квартал „Илиянци”, от което всъщност тръгва и прякорът му.

Според източници от бившите сикаджийски структури Мето­диев е искал да влезне в директна конкуренция с тях в акцизната контрабанда, и по-специално в бизнеса с петрол. Кралете на бен­зина по това време бяха Стоил Славов, Младен Михалев – Маджо, Румен Николов – Пашата, Краси­мир Маринов – Маргина и Милчо Бонев – Бай Миле. Официално повечето от тях бяха обединени под шапката на дружеството „Интергруп енд партнърс”.

За мозък на петролната схема на СИК се сочеше основно Славов. Телето, както му бе прякорът в подземният свят, бе заел позиции на най-ключовите места, откъдето в България можеше да влезе кон­трабанден петрол. Сред фирмите с негово участие бяха и „Карго контрол консултанте” ООД и „Ко­рабна агенция интершип” ООД. Дружествата са регистрирани в Бургас и според запознати точно те са били главните звена в търговията с петролни про­дукти. От сенчестия бизнес с петрол във фирмите на СИК влизаха по над 50 млн.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук