петък, май 17, 2024
Google search engine
дом Власт и държава МЗ не е спирало лечението на Байрям в чужбина, казусът е решен

МЗ не е спирало лечението на Байрям в чужбина, казусът е решен

0
1035

Нямало е процес на спиране на лечението на малкия Байрям в чужбина. Това обяви министърът на здравеопазването Илко Семерджиев

Това, което се случи всъщност през месец януари и през месец февруари е, че документите бяха върнати от Министерство на здравеопазването във фонда, за да бъдат окомплектовани. Няма как да направим нещо по незаконосъобразен начин. Детето ще замине, ще бъде лекувано в чужбина, но то ще стане не само по целесъобразност, но и по законосъобразност„, увери Семерджиев.

Припомняме, че 9-годишният Байрям трябваше да замине за трансплантация в Германия още в понеделник, но тогава Фондът за лечение на деца спря планираното му пътуване и се обоснова, че процедурата може да бъде извършена и у нас. Въпреки това – след прегледи в правителствена болница, здравното министерство реши да подпише документа, необходим за заминаването му в Германия.

Здравният министър изтъкна становището на колегите си от болница „Лозенец“, че детето е можело да бъде лекувано и в България.

Но така или иначе решението е да се осъществи в чужбина. Ние не сме имали решение да забраним лечението в чужбина„, заяви здравният министър. Според него проф. Владимир Пилософ е поел своята административна отговорност. „Понякога лекарите не са толкова опитни в административно отношение. В крайна сметка административната отговорност той я понесе, но това по никакъв начин не накърнява неговото достойнство“, категоричен бе Семерджиев.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че Семерджиев освобождава от длъжност шефа на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ от 6 март. Пилософ заяви писмено желанието си да бъде освободен от заеманата длъжност по искане на министъра. През времето до 6 март дейността на фонда трябва да бъде предадена на новия директор.

Според здравния министър правилникът за функциониране на Фонда за лечение на деца в чужбина е във висока степен неадекватен на дейността, тъй като имало правила на действие, които противоречат на закона.

„Така например общественият съвет е консултативен орган, но по правилник му е дадено неправомерно правото да взема решение. Това позволява директорът да застава зад решенията на един консултативен орган и на практика да се подчинява на такива решения“, коментира Семерджиев.

Според него промени в правилника ще бъдат извършени от редовно избраното правителство. Семерджиев бе категоричен, че няма реваншизъм в отстраняването на директорите на ключови болници като проф. Миланов, ръководител на болница „Пирогов“.

Освен това той коментира още, че изпълнителната власт ще изчака решението на петчленния състав на ВАС относно отпадането на пръстовите отпечатъци в болничната помощ, а с промяна на наредбата здравното министерство спира въвеждането им в извънболничната помощ. Относно пръстовите отпечатъци, Семерджиев представи данните на НЗОК за последните три месеца на 2016 г. Така през октомври месец – НЗОК е заплатила общо за болнична помощ 126 млн. лв.

„Следващият месец, когато се въвеждат пръстовите отпечатъци и когато министър Москов се хвали, че спестява по един милион на ден разходите са станали 136 млн. лв. А през декември стават – 138 млн. с над 11 млн. лв. повече“, изтъкна Семерджиев. По думите му нито стотинка не се е спестявала.

„През цялата 2016 г. имаме тежък преразход на цялата болнична помощ. При гласувани по закон 1, 343 млрд. лв. са похарчени 1,613 млрд. лв. Министър Москов със своите решения е изтърбушил болничния бюджет“, коментира още той.

В края на годината дефицитът, който касата има надминава 466 млн. лв. Ние бяхме принудени през януари месец да платим 56 млн. лв. отложени плащания през 2016 г., което още веднъж показва, че нито стотинка не се спестява„, допълни още той.

Семерджиев коментира и случая с малката Йоана, която почина след сбиване.

Припомняме, че 11-годишно момиче почина, след като бе ударено в корема от свой връстник по време на игра в столично училище.

Според него няма как да бъдат върнати лекарите в училище, тъй като там те биха се деквалифицирали. „Обикновено в училище има здрави деца„, заяви Семерджиев и изтъкна, че затова там са насочени фелдшери и сестри. Той бе категоричен, че там, където има 800 деца медицинските сестри са на пълен работен ден./бтв

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук