Миков попиля Бъчварова: Смешно е да приемаш критиките като посегателство срещу националната сигурност

0
554

Смешно е да приемаш критиките като посегателство срещу националната сигурност . Това каза председателят на БСП Михаил Миков по повод изказването на вътрешния министър Румяна Бъчварова през седмицата, че критиките срещу МВР могат да бъдат разглеждани като заплаха към националната сигурност, в предаването „120 минути” по Би Ти Ви. „Става въпрос за факти, става въпрос за безпътица на служителите на МВР, за голяма демотивация на тези хора, които имат високия дълг да се борят срещу престъпността и не знаят утре при какви условия ще протича службата им”, коментира Миков. „Нека най-сетне да се излезе и да се каже: „прави се това”, синдикатите сядат, разбират се, посочва се такива са изкискванията, такива бюджетните средства са осигурени. Онзи опит да бъде направена промяна в последния момент зад гърба на служителите сериозно подрови доверието на служителите на МВР в политическото ръководство, че то може да се справи с тежките предизвикателства при управлението на системата”, заяви председателят на БСП.

Запитан кое действие на политиците убива България, Миков коментира, че за това допринася всичко по-малко, но най-вече бедността и демографската криза. „Те са свързани – колкото повече хора живеят в бедност, а в България това са около половината българи, толкова повече млади и квалифицирани хора си събират багажа и отиват на отворения европейски пазар. Това затваря перспективата пред страната”, каза още Миков. По думите му, случаят във Враца, при който 18-годишен младеж почина след нанесен побой, е част от озлобеността и агресията на хората и от поведенческо подражание, което се внушава доста често и от самите политици чрез поведението и думите им. „То е част от мисленето, че когато имаш пари, ти можеш всичко или когато си млад и здрав ти можеш всичко и всичко ти е позволено. Това е част от изграждане на манталитет, в който индивидуализма стои на първо място. Доста години поработихме по тази тема и сега берем плодовете”, заяви председателят на БСП. Той допълни, че обществото в България не критикува и не преценява хората, заради делата им. „Преценяваме ги априори – всички са маскари или нещо такова”, отбеляза Миков. По думите му, политиците и медиите също имат принос за агресивното поведение в обществото. „Езикът от парламентарната трибуна, от медиите, поведенческото подражание са част от това, но то се случва, случва се и в училище, и в поведението на хората, които през последните 25 години понатрупаха пари и мислят, че с това са станали по-знаещи, по-можещи, по-красиви, по-млади даже”, каза още Миков.

Относно исканата оставка на вътрешния министър Румяна Бъчварова, лидерът на левицата заяви: „Онзи опит да бъде направена промяна в последния момент сериозно подрони доверието в лицето на полицейските служители”. В сектор „Сигурност”, по думите му, има провал.

По повод започнатия от АБВ разговор за идващите президентски избори, Михаил Миков е на мнение: „Рано е за президентския разговор и със започването му някой се опитва да измести други проблеми”.

За българската кандидатура за генерален секретар на ООН Ирина Бокова той е категоричен, че тя има качествата за това и се е доказала като генерален директор на ЮНЕСКО и не само. „Това е шанс за България и проиграването на този шанс е проиграването на шансовете на България”, допълни Миков.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук