Милен Янков, ген. директор на „БГ ИМОТИ“: Руските инвестиции в български имоти ще растат

0
1355

Пазарът на имоти по Черноморието се развива с непрекъсната скорост вече няколко години. Голяма част от руските граждани, придобили собственост край морето, превръщат морските си имоти във „втори дом“ и живеят тук почти целогодишно. Тази тенденция ще се засилва, въпреки намалялото предлагане на имоти на първа линия, прогнозира генералният директор на БГ Имоти Милен Янков.

В момента пазарът бележи бум на продажбите в затворени комплекси със затворен кръг на обслужване. Практически се оформят мини-селища, населени с рускоговорящи граждани, които не просто притежават собственост, но ангажират с поддръжката и няколко сектора услуги. Затворените комплекси създават цикъл на обитаване, който изисква непрекъснат, дори извънсезонен ангажимент по поддръжката им. Това е от полза за хората от черноморските региони, които иначе разчитат основно на сезонна заетост, обясни Янков.

По думите му най-малко 500 хил. руски домакинства и фирми притежават собственост в България. Това число ще расте по-бързо от растежа на цената на имотите. Очаква се, и вече се наблюдава, преливане на търсенето на недвижима собственост във вътрешността на страната, каза още той, разяснявайки, че една от причините за този растеж е ситуацията в Крим, която няколко години след началото на конфликта между Русия и Украйна, все още е неблагоприятна. Все повече руснаци избират за почивка не традиционното Сочи, а външни курорти. Конфликтът с Турция прехвърли огромна част от интереса им към България, отблезяза още Янков.

Според младия предприемач геополитиката подпомага пазара на недвижими имоти в България.„Това се отразява както на цените, така и на качеството и бързината на строителството“, констатира Янков като обясни, че руските клиенти търсят високите стандарти, на които са свикнали в Турция и пазарът неизбежно ще бъде принуден да им ги предложи. „Повишеното търсене пък засилва интереса на инвеститорите, които се активизират в застрояването на малкото останали свободни терени по Черноморието“, разясни той.

Янков отбеляза още, че поради тенденцията на активно купуване, се е променила и структурата на предлаганите имоти. Постоянното заселване на руски граждани намали търсенето на доскоро най-популярните студиа, уточни той и изтъкна, че вече се очаква от пазара да предложи по-пригодени за дългосрочно живеене едностайни, двустайни и тристайни апартаменти. Увеличава се и търсенето на прилежащи търговски имоти, подходящи за развитие на малък бизнес, допълни още Янков.

Тази тенденция не бива да ни плаши, напротив. Това означава, че руските купувачи на недвижими имоти у нас ще доведат до активизиране и благоприятно развитие на пазара на имоти у нас, каза на финал генералният директор на БГ ИМОТИ./БИ НЮЗ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук