Милен Янков, собственик на БГ ИМОТИ: Голфът е част от моята житейска философия

0
1532

Този спорт изгражда характера и лесно може да се превърне в мания. Изисква изключителна концентрация, трябва изцяло да му се посветиш, но наградата от постигането на целите от играта е невероятна, споделя българският предприемач.

Милен Янков е един от първите българи, които започват да играят голф още от средата на 90те години. По неофициални данни постоянно практикуващите този спорт българи са над 2000 души. Янков обаче е убеден, че до няколко години те минимум ще се удвоят. Просто това се е случило в много други държави и е неизбежно, казва той. За него голфът е бягство от реалността, която в момента е изключително напрегната, признава той, поради множеството бизнес ангажименти.

В спортната си кариера Милен Янков е записал не малко победи като някои от тях са  – първо място и купата на турнирите Мtel Оpen 2010  и второ място в отборен международен турнир PRO – AM Kempinski Open през 2010 година с участието на отбори от 68 различни държави. Милен Янков също така участва в други международни турнири в Русия, Турция, САЩ където заема призови места.

 Когато отида на игрището, забравям проблемите, опитвайки се да избягам от реалността, и се отдавам на играта изцяло, просто играя за удоволствие, признава още той като подчертава, че в голфа нито възрастта, нито статусът имат значение. По думите му всичко, което има значение в този спорт, е това, което правиш на игрището.

Според него голфърите непрекъснато се стремят да научат повече, за да бъдат във всяка следваща игра по-добри. В преследване на подобрение, ние преминаваме през успеха, провала, увереността, безсилието, гнева, очарованието, смеха, а дори от играта успяваме да извлечем и своите житейски уроци, разкрива той за спорта, по който е страстно запален.

Голфът е непредсказуем, нито една игра не прилича на другата. Винаги имаш усещането, че играеш различна игра, и никога не можеш да знаеш предварително как ще завърши турнирът, уточни Янков, споделяйки, че понякога дори най-признатите фаворити могат да не попаднат във финалните кръгове, а победител може да стане този, когото въобще не са очаквали.

 Голямото ниво на концентрация в голфа, което помага да се осъществи сложното движение между две малки повърхности – малката глава на голф стика и малката топка за голф, му помага в живота и в бизнеса. Да си концентриран не означава да не забелязваш околната среда, а напротив, голфът спомага да се концентрираш върху най-важното без да изпускаш поглед от обкръжаващото, изтъкна предприемачът за любимата си игра.

 Голфът има и друг аспект, който му добавя допълнителна стойност за обществото, допълва още той. Развитието му е задължително свързано с опазване и възстановяване на околната среда, той става все по-важен като туристически продукт и по този начин реално подпомага жилищния сектор и усъвършенстването на инфраструктурата, смята Янков.

 Българският предприемач признава, че постоянно си измисля поводи, за да поиграе на равното поле, откъсвайки се от сивото и напрегнато ежедневие. След първата и втората година, когато човек играе голф, се вманиачава, предупреждава той като подчертава, че след това преминава през етапа, когато разбира, че голфът му дава много приятно време с приятели и познати сред красивата природа.

По думите му това, което особено го впечатлява в този спорт, е какво правиш на игрището. В аматьорския голф и в приятелските игри на голф няма съдии и всеки сам е длъжен да признае грешките си, и именно това отличава голфа от другите спортове, където много от състезателите се опитват да мамят или скрият грешките си, категорично заяви Янков и отсече:

 Голфът е джентълменска игра, тук няма място за скрити удари.

 Играта е открита и честна и възпитава в доблест и себеуважение. Може би именно затова е толкова близо до моята житейска философия, която съблюдавам и в работата си. Това е коректното и лоялно отношение, честност и уважение към опонента, споделя Милен Янков.

Източник: blife.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук