Минерална вода за почти всяка болежка

0
1144

Момин проход е рай за хората с разстроена психика

България е богата на минерални води. Разнообразният им химически и минерален състав ги прави приложими за широк спектър на заболявания – от бъбречни до кожни и дори за разрешаване на гинекологични проблеми. Почти за всяка болка у нас има и извор, който да я лекува, но това не означава, че всяка минерална вода е за всяка болежка.

Затова, преди да отидем на спа-процедури в някой от балнеоложките ни центрове, задължително трябва да се консултираме с лекар дори да сме здрави. Това важи още по-категорично за хората с хронични заболявания. Причината е, че всяка минерална вода има различен състав. В зависимост от съдържащите се в тях минерали, те биват с ниско, със средно и с високо минерално съдържание. Освен това, според температурата, те са хладни, топли и хипертермални

Хисарската, например, е за по-широк кръг хора, тъй като е най-слабо минерализирана. Това я прави много добра за пиене. Дори при по-продължителна употреба йонният състав в организма не се нарушава. Тя е и хидро-карбонатно-солфатна, т.е. алкална вода. Затова е благоприятна за заболявания на храносмилателната и пикочо-отделителната система. Нейното ph е 9 и повече. Единственото нещо, което я прави трудна за приемане от всички възрасти, е наличието на флуор.

Водите в Хисаря са много подходящи и за лечение на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система поради наличието на радон в тях. Тоест, те имат и малко радиоактивна компонента. Това се осъществява чрез потапяне във вани, хидромасажни, тангенторни и перлени басейни.

Водата обаче, не е подходяща за хора със заболявания на сърдечно-съдовата система. Ако човек страда от високо кръвно налягане, първо трябва да го стабилизира и едва след това да ползва водата. Те тези със сърдечна недостатъчност тя е противопоказна.

Независимо от вида вода и извора, ако човек е с обострен гастрит не бива да ползва минерални бани. Най-напред трябва да се овладее острото състояние, а после, ако лекуващият лекар прецени, да се отиде на санаториум.

Флуорът се отлага по зъбите затова минерална вода може да се дава в ограничени количества на деца 9–10-годишна възраст. В противен случай е възможно те да развият флуороза.

Най-широкоспектърните, приложими за повечето заболявания, са водите в село Баня и в Павел Баня. Те са много подходящи при заболявания на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система. В Момин проход успешно се лекуват заболявания на периферната нервна система, както и някои психични заболявания.

В Нареченски бани се лекува и централната нервна система и психоемоционални лабилни състояния. Тези води са подходящи също за периферната нервна система и опорно-двигателния апарат.

В Банкя условията са подходящи за хора с проблеми в опорно-двигателния апарат и периферната нервна система. Вършец пък е за такива, които са с проблеми на сърдечносъдовата система, заболявания на периферните кръвоносни съдове независимо дали са артериални или венозни. Подобна е водата и в Хасковски минерални бани.

В балнеоложките центрове у нас работят дипломирани лекари, кинезитерапевти и рехабилитатори с дипломи от някои от медицинските ни университети или от Националната спортна академия. За разлика от тях обаче, не във всички СПА-центрове персоналът е с необходимата квалификация. Затова се препоръчва хората предварително да се информират дали той е с диплома или удостоверение от кратък курс./монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук