Министърът на Гоце по списък даде заплати за 20 чистачи на Домусчиев и Лудогорец с европари

0
1494

20 общински работници, чистачи и озеленители от ФК „Лудогорец“ ще получават заплати от Европейския социален фонд. Решението е лично на социалният министър Ивайло Калфин. Така министърът на Георги Първанов счупи всички рекорди по бързо разпределяне на европейски средства за безработни. Той ще похарчи баснословните 8 млн.лв. по оперативна програма „Човешки ресурси“ по атрактивната схема за наемане на безработни, която се радва на голям интерес от страна на бизнеса.

В случая скандално е не само решението на Калфин, а и на председателя на Комисията по европейски въпроси и контрол на Европейските фондове Светлин Танчев. Вместо да контрира източването на програмата, мълчейки и бездействайки той чинно се съгласява с това и мълчаливо дава съгласието си за мастрафа от 8 млн.лв. А ролята на Комисията и председателя й Светлин Танчев е именно да следи и контролира еврофондовете, харчените от тях пари и да предотвратява източването й.

Само за два дни са подадени 3721 оферти. Агенцията по заетостта, която определя получателите на средствата, е успяла само за пет дни да класира кандидатите за около 1500 субсидирани работни места. В същото време стотици фирми са се оплакали, че не са успели да подадат документите. Причината е, че въпреки първоначално обявения срок от шест работни дни за подаване на оферти – от 25 март до 1 април, Агенцията по заетостта изненадващо спира кандидатстването само след два работни дни – на 28 март. Обяснението е, че само за един ден фирмите подали заявки за над 8 млн. лв. и изчерпали ресурса.

Одобрени за получаване на средства са 156 компании. Наетите около 1500 служители ще получават бруто възнаграждение от 420 лв. до 1030 лв. в зависимост от длъжността. В резервния списък са оставени  24  компании. Само една не е одобрена. Заявките на фирмите са разглеждани по реда на подаването на офертите в електронната система и след като е достигнат ресурсът от 8.1 млн. лв., чиновниците са спрели да гледат другите оферти, обясняват от Агенцията по заетостта.

Решението обаче противоречи на условията за кандидатстване. В тях никъде не е посочено, че офертите ще се разглеждат по реда на тяхното приемане и че конкурсът ще се прекрати след изчерпване на парите. Най-бързи са били фирмите от Русе и областта, защото техните одобрени заявки са най-много. Прави впечатление големият брой заявки от морските курорти – „Дюни“ иска 230 работници, а „Албена“ – 120. Последните две заявки обаче са спрени за изчистване на несъответствия, като очевидно на тяхно място не са пуснати други фирми.

Любопитен е случаят на русенската „Арт фешън дизайн“ ЕООД, която е създадена на 2 март и изглежда първата й работа е била да кандидатства по европрограмата на 25 март. Така сега ще получи пет субсидирани работници. Двама експерти по продажбите към фирма „Тонитекст – Тоня Кръстева“ в град Левски пък ще получават по 1030 лв. бруто възнаграждение всеки месец през следващата една година, пише „Сега“. На такава заплата биха завидели дори и продавачки в столицата.

От Агенцията по заетостта обясниха, че над 80% от заявените места ще бъдат за приоритетните целеви групи – безработни с основно или по-ниско образование, продължително безработни и такива над 54 г.

Източник: bnews.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук