Министър Павлова: Изпълнителят на ремонта на Аспаруховия мост потвърди готовността за работа на трисменен режим

0
749

Изпълнителят на първия етап от строителните дейности на Аспаруховия мост потвърди готовност за преминаване към трисменен режим на работа във всички възможни моменти, когато позволява и времето. Това стана ясно по време на направената от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова инспекция на ремонта на съоръжението.

RemontТя посочи, че е възникнала допълнителна необходимост от подмяна на всички лагери на първия мост, които трябва да се поръчат от Германия и за които срокът на поръчка, производство и доставка е един месец. На 30 юни, ако всичко е наред и времето позволява, строителите би трябвало да успеят да приключат дейностите по първия етап, коментира Павлова. В краен случай, ако се наложи, движението ще бъде пуснато отгоре, като строителите ще правят довършителни работи отдолу на моста, допълни тя. Министърът информира, че ремонтните дейности ще бъдат спрени през месеците юли и август, за да не затрудняват движението, и през септември ще бъде взето решение кога ще бъде възобновена работата след края на туристическия сезон.

Министър Павлова съобщи, че са водени разговори с „Пътна полиция“ за максимална подкрепа и осигуряване на екипи, които да регулират движението. Направени са допълнителни табели, които да насочват транзитния трафик, каза тя и допълни, че очакваният голям брой туристи от Румъния няма да бъдат пускани да преминават през трасето, в което попада Аспаруховият мост.

Регионалният министър информира, че информация за ремонтните дейности е публикувана на английски и на румънски език в електронни издания и са подготвени и раздадени листовки на границите с GPS координати на обходните маршрути, така че пътуващите към курортите „Слънчев бряг“, „Албена“ и в района на Варна да имат навременна информация от къде преминава транзитният трафик. Тя съобщи, че обходните маршрути са през Ришкия проход, на юг през автомагистрала „Тракия“ и Бургас към „Слънчев бряг“, като идващите от север няма да преминават през моста, което ще облекчи жителите на Варна.

По отношение на алтернативно трасе за зърновозите, за което са необходими 335 хил. лв., министър Павлова уточни, че средствата трябва да бъдат отпуснати от общината, след като бъде направено обследване дали трасето може да понесе еднопосочно или двупосочно движение. В момента приключва обследването за товароносимостта на настилката, след което ще бъдат дадени разчети и общината ще може да възложи изпълнението на обекта при решение за това от страна на Общинския съвет.

Представител на изпълнителя, извършващ ремонта на Аспарухов мост, обясни, че подмяната на лагери се извършва чрез повдигане на съоръжението. Той информира още, че според техническата спецификация на Агенция „Пътна инфраструктура“ хидроизолация се полага върху нови пътни плочи при влажност 4%, която се постига при обикновено втвърдяване около 28-мия ден. За да се ускори процеса и да се спази срока за изпълнение на проекта, ще бъдат закупени най-качествените добавки, но въпреки това ще са необходими от 10 до 14 дни, тъй като хидроизолацията е най-важният елемент в пътното съоръжение, тъй като проникването на вода може да доведе до разрушаването му.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук