Министър Румяна Бъчварова: Резултатите на ГДБОП са изключително впечатляващи и обществено значими

0
1121

При отлична координация със Специализираната прокуратура и партньорските служби е задържана организирана престъпна група, трафикирала големи количества високорискови наркотици. Иззети са 16 килограма хероин и около 28 килограма кокаин. Главният прокурор на Република България Сотир Цацаров награди екипите на отдел „Наркотици“ в ГДБОП и сектора за борба с организираната престъпност във Варна за проявения професионализъм

ГДБОП работи много добре, заяви  министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова на брифинг, на който бяха оповестени резултати от мащабни успешни реализации, проведени под наблюдението на Специализираната прокуратура. „Резултатите са изключително впечатляващи и обществено значими“, посочи тя. ГДБОП работи много добре. Всеки ден има операции. Координацията с прокуратурата и партньорските служби е на едно изключително добро ниво, постигнат е отличен синхрон в действията между служителите в ГДБОП и секторите във Варна, Плевен и София област добави вътрешният министър.

Общите ни усилия – на прокуратурата  и колегите от ГДБОП, доведоха до сериозен успех и разкриването на двоен канал за трафик на наркотични вещества. Задържана е организирана престъпна група, която е и въоръжена, действала е професионално и при сериозна организация за укриване на трафикираните вещества в дистанционно управляем тайник, какъвто досега не е откриван, съобщи заместник главният прокурор Борислав Сарафов.

Групата за трафик на наркотични вещества е на вниманието на ГДБОП от октомври 2015 г. Разследването, реализирано под наблюдението на Специализираната прокуратура, започва през февруари т.г. по образувано досъдебно производство за притежание и разпространение на наркотици. В процеса на проведените оперативни действия, в момент на опит да осъществи трафик на 16 кг хероин през територията на Германия, е задържан В.Г. /27 г./от Троян. Задържани са и придружаващите го двама негови съграждани Ю.К. /26 г./ и 20-годишната К.Г.  На 17 март, в района на тир паркинг край Етрополе, служителите на ГДБОП задържали и П.П. /36 г./-криминално проявен и осъждан, Д.Ю. /43 г./- криминално проявен и постоянно живеещ в Германия, В.Ц. /31 г./-криминално проявен, и 34-годишната А.М.  На домашните им адреси за задържани и В.А. /38 г./ – брат на В.Ц., също криминално проявен и вече осъждан, и С.Г. /25 г./ – криминално проявен и осъждан.

В хода на процесуално следствените действия в ремарке, теглено от товарен автомобил, проверяващите открили специално изграден тайник, в който са укрити 25 пакета с 27.879 кг прахообразно вещество, реагирало при наркотеста на кокаин. Установено е, че камионът е управляван от В.Ц. При претърсвания на домашните адреси на задържаните са намерени и иззети количества марихуана, картечен пистолет със 140 патрона и заглушител, четири сака с остатъчно количество прахообразно вещество, реагирало на хероин, метамфетамин, телефонни апарати, сим карти и различни технически средства. В лек автомобил „Опел Зафира“, ползван от П.П. и А.М., също е открит тайник за трафик на наркотични вещества.

След доклад на материалите, с определение на съда, на П.П.- ръководител на групата, Д.Ю. и В.Ц. е наложена постоянна мярка „задържане под стража“.

Продължава работата с партньорските служби от Западна Европа и Турция за разкриване на цялостната дейност  и състав на групата.

Главният прокурор на Република България Сотир Цацаров награди отдел „Наркотици“ в ГДБОП с началник главен инспектор Цветан Панков и сектора за борба с организираната престъпност във Варна с Почетен знак на Прокуратурата за проявения професионализъм на екипите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук