Министър Танева с добри новини за българските потребители

0
480

От следващата година производителите ще имат повече възможности да предлагат продукцията си

От следващата година българският производител да има по-голяма възможност за достъп до потребителския пазар директно. В тази посока работи Министерството на земеделието и храните, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева по БНТ.

За да се скъси веригата на доставка, ведомството в момента води активни разговори с големите търговски оператори.

Министър Танев заяви, че се надява още в края на този месец да бъдат обявени съответните програми, които тези оператори ще предложат на българския производител. „Какъв процент от консумираното количество храна ще бъде местно производство, в крайна сметка ще реши потребителят“, обясни тя.

„Направихме промени в обвързаната подкрепа и от следващата година точно малките и средни фирми ще получат значително по-висока единична ставка на тяхното производство, отколкото големите ферми. Второ, ние приключихме успешно кампанията „Подкрепа на българското“. В хода на тази кампания възникнаха много предложения“, коментира земеделският министър.

Десислава Танева допълни, че базовото плащане в размер на 600 млн. лева по схемата за единно плащане на площ ще бъде платено по-рано тази година. По думите й това се предвижда да стане декември месец, а не в края на януари.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук