Министър Теменужка Петкова: Цените на електрическата енергия в България са едни от най-ниските в ЕС

0
159008

Съгласно статистиката на „Евростат”, цените на електрическата енергия в България са едни от най-ниските в Европейския съюз. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която в рамките на петъчния парламентарен контрол отговори на депутатски въпрос, свързан с повишаването на цената на електроенергията на свободния пазар, предаде репортер на Агенция „Дейли Прес“ .

„Следвайки законовите разпоредби, дружествата стриктно спазват своите ангажименти, както за регулирания, така и за свободния пазар. Българският електроенергиен пазар съответства на пазарните тенденции в региона. България не е изолиран остров и съмнение за необосновано повишение в цените следва да се породи в случай, че в страната липсва съответствие с ценовите тенденции в региона”, обясни министър Петкова.

Тя припомни, че цената на електрическата енергия на свободния пазар се определя по начина, по който се определя цената на всяка друга стока или услуга – от търсенето и предлагането.

Министър Петкова призова всеки, който има аргументирана информация за необосновано поскъпване на цената, да сезира Комисията за защита на конкуренцията. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук