Мистика от древността, която няма аналог в Европа

0
99

Над 52 000 посетителите видели Мадарския конник през 2022 година

На едва 20 км от Шумен се намира Мадара – място, свързано с много история, легенди и красива природа. Тук следи от човешка дейност има още от времето на праисторията. А безспорно най-емблематичния обект е глобалният символ на България – Мадарският конник.

Днес всички туристически обекти в Мадара попадат под юрисдикцията на Националния историко-археологически резерват, който се управлява от Шуменския исторически музей.

„Мадарският конник е под егидата на Юнеско и е глобален символ на държавата. Там има съчетание на много история, на много периоди, въобще в историята на човечеството, съчетано с природата и историческите забележителности и културните ценности, които се съхраняват там. Тази поредица от причини го правят един от най-посещаваните обекти на територията на България“, каза директорът на РИМ-Шумен Даниел Пенерлиев пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Мадара е любимо място за посещение, намиращо се в близост до Балкана и недалеч от черноморския бряг. На територията му е обособен красив природен парк, чиито алеи водят до загадъчните Голяма и Mалка пещера, известна и като Пещерата на нимфите – енергиен център и място за поклонение от древността.

По времето на траките тук е имало светилище на нимфите на плодородието, водите и горите. Водата, която се стича по скалните стени на пещерата, се счита за лековита. Над 52 000 са посетителите за 2022 година, видели красотите на резерват „Мадара“.

Най-мистичният и интересен обект в резервата е скалният релеф на Мадарския конник. Кой е той, е въпрос с вековна давност, на който и до днес няма еднозначен отговор, въпреки че най-признатата теория е, че изобразява хан Тервел.

Мадарският конник е скален релеф без аналог в Европа, но съвсем не е единствената забележителност, която може да се види в резервата.

„Обхваща периода от праисторията до наши дни – Мадарски конник, Римската вила, пещерите, където първите хора са живели в периода на праисторията, тракийските поселения, които са били, после средновековието. Въобще обекти, периодика и културни пластове има, което може би е една от най-важните причини това да е един от най-посещаваните обекти в държавата“, каза директорът на РИМ-Шумен.

За да е още по-атрактивно място за посещение, резерватът се нуждае от по-мащабна реклама.

„Ние не можем да се оплачем от средства за поддръжка на парка. Проблемът е по-скоро, че такъв обект, въпреки големия брой туристи, той може да бъде посещаван още повече. Нямаме капацитета да рекламираме на по-голямо ниво, отколкото е на територията на страната. Би трябвало да се рекламира навън и това не се отнася само до резервата Мадара“, каза още Николай Николов.

Красимир Ангелов

dnes.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук