Митрополит Григорий за осиновяването от БПЦ: Ние сме за признаване на Македонската църква, но има път да се извърви!

0
1336

Да, ние сме за признаване на Македонската църква, но има път да се извърви. От Светия синод излязохме с официална позиция как ще се процедира. Това обяви пред ПИК Врачанският митрополит Григорий.

„Македонците искат да бъдат признати. Ние сме на същото мнение. Защо не! Просто трябва да имаме и официално искане, освен въпросното писмо. Сега се прокрадва идеята, ако имаме общи служби, да признаваме тяхното звучене. Да, ние сме за признаване, но това не е толкова просто. Българската православна църква не е самостоятелна сама за себе си. Ние сме част от Вселенската православна църква. От Македонската църква изразяват желание, но тепърва ще се решава как да стане. Както знаете, бе сформирана комисия и тя ще дискутира казуса с Македонската църква“, каза митрополит Григорий.

Припомняме, че по-рано днес Светият синод реши БПЦ да стане „майка“ на македонската църква. Това съобщиха от Българската патриаршия. Светият синод единодушно реши да съдейства за установяването на канонически статут на Македонската православна църква.

По този повод Светият синод определи Синодална архиерейска комисия за преговори с Македонската православна църква и останалите Поместни православни църкви.

За председател на комисията е определен Старозагорския митрополит Киприан. Членовете на Синодалната архиерейска комисия са Ловчанския митрополит Гавриил, Пловдивския митрополит Николай, Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопския митрополит Серафим, Русенския митрополит Наум и Врачанския митрополит Григорий.

pik.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук