Може ли САЩ да спретне нов Чернобил?

0
705

Отчитайки липсата на готовност от страна на САЩ за пряк военен конфликт с Русия, Пентагонът явно планира сблъсък на друга плоскост.

Както съобщи агенция Спутник, позовавайки се на изявлението на шефа на Кибер-командването на ВС на САЩ Едуард Кардон, военното министерство има намерение да изпробва нов формат за водене на «кибер-войни» срещу държави, които са заплаха за националните интереси на САЩ. Както е известно, Русия е на първо място във военната доктрина на Щатите.

Предполага се, че за създаването на допълнителни части, които са на подчинение на «кибер-командването», ще бъдат задействани не кадрови офицери, а професионални хакери.

«Заедно с Националната гвардия и резервните сили търсим начин как да ги наберем и мобилизираме. Има много инциденти. Те не са ни необходими за цяла година, само за няколко дена са ни нужни», — отбеляза Кардон, добавяйки, че «значителната работа в това направление ще бъде проведена в близките три години».

Припомняме, че на разпореждане на министерството на отбраната на САЩ вече се намират 133 кадрови «кибер-отряди», в които служат редовни военни части, около 9 хиляди човека. Очаква се, че тази година тази «мрежова армия» ще бъде запълнена с още 41 части. Обнародваното решение ще се предостави на американските генерали като принудителна мярка. Ако се вярва на военните, техните «мрежи се намират непрекъснато под атака в «кибер-сферата».

Тези дни Пентагонът дори заяви, че се е появила нова система, позволяваща защита на компютрите на министерството от посегателства от страна на чуждестранни хакери.

Според думите на полковникът от ВС на САЩ Павела Вули, новата здрава бариера е «предназначена само за защита и не може да бъде използвана за атаки над чужди компютри».

«Понастоящем се опитваме да използваме «кибер-сферата» за военни цели», — уверява представителят на Пентагона.

Но имайки предвид последните събития, е доста трудно да се повярва в искреността на подобен род изявления.

Следва да отбележим също, че САЩ не се срамуват да преиначават фактите, голословно обвинявайки своите геополитически конкуренти, на първо място Русия и Китай в някакъв гигантски мащабен кибернетичен вонен фронт срещу САЩ.

През август миналата година в администрацията на Обама обсъждаха възможността «от ответни стъпки срещу Китай». За начало на «кибер-войната» бяха използвани някакви напълно недоказани изводи, до които достигнало разузнаването на САЩ. Става дума за някакви неназовани китайски хакери, които били ударили базата данни, откъдето откраднали секретна информация за над 25 милиона бивши и действащи американски държавни служители.

Три месеца по-рано министърът на отбраната на САЩ Аштър Картър обвини руснаците и ги нарече «цифрови пирати» за аналогично «престъпление» — уж разбили компютърната система на Пентагона. В словото си Картър призна, че «мотивите на злоумишлениците не са ясни». Впрочем, липсата на доказателства все още не е гаранция за личната безопасност на чужденците.

На 29 януари Финландия взе решение за екстрадирането в САЩ на гражданите на Русия Александър Сергеев и Максим Сенах, които  са обвинени в извършване на престъпление в сферата на информационно-комуникационните технологии.

Съвсем разбираемо е, че за да оправдаят собствената си военна експанзия Вашингтон прибягва до каквито и да е средства, дори към откровено абсурдни.

Кибер-екипите съществуват в САЩ още от 2010 година. В мирно и военно време върху тях ляга основната тежест за провеждането на «кибер-операции», включително акции, насочени срещу Русия.

Да, това е информационна война срещу неугодните режими.

По такъв начин се създава мобилизиран резерв от хора с добра компютърна подготовка. С тяхна помощ САЩ могат да увеличат възможностите си в «кибер-войната». Тук не са необходими танкисти, пилоти и т.н. Тук са нужни хора, притежаващи съответната подготовка.

«Кибер-атаките» могат да се използват като настъпателно или превантивно оръжие.

Най-известният пример за това е официално непризнатата от Пентагона операция «Олимпийски игри», чиято цел бе получаването на достъп към промишлената контролна част на завода в Нетензе в Иран, за да се блокира или попречи на иранската ядрена програма. С помощта на специален вирус САЩ успяха да изкарат от строя за известно време около 1000 от 5000 газови центрофуги в завода за обогатен уран.

Това беше първата документално фиксирана в света «кибер-операция» от подобен род.

Кибер-разузнаването също е в ход. Наблюдава се в пълна сила в Интернет, в социалните мрежи…

Следят се за обществено-политическата активност и настроенията на гражданите. Целта е контрол над тях.

Що се отнася до Чернобил — систематта на бойното управление на ВС на Русия въобще НЕ Е свързана с интернет, както това е факт за американците.

Т.е. никой НЕ може дистанционно да въздейства върху  руската военна машина отвън.

Факт.

Който по-рано наричаше Русия изостанала технологично, да духа супата сега, както се казва.
Източник: NewsFront – Bulgaria

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук