МОН продължава усилията да задържи децата в клас

0
2125

Министерски съвет прие постановление за съвместна работа на институциите по обхващането и задържането на лицата в задължителна училищна и предучилищна възраст. Решението коментира просветният министър Красимир Вълчев. Крайната цел на приетия миналата година механизъм, е да не се допуска отпадането на нито едно дете преждевременно от училище.

По думите му с днешното решение на правителството механизмът за съвместна работа на институциите става устойчив и постоянен. „Първата година от съвместната работа показа много висока добавена стойност от това, че институциите работят заедно„, коментира Вълчев. Относно резултатите стана ясно, че над 20 000 деца са включени допълнително в образователната система.

В екипите за съвместна работа на институциите участват близо 11 000 души най-вече от образователните институции, но също така от Агенцията за социалното подпомагане и от МВР. Като ключово той отчете участието на общините, кметовете на населените места, важна е била и помощта и на областните управители, т.нар. детски педагогически стаи, комисиите за борба с противообществените прояви.

Основните причини, поради които децата напускат образователната система, са културни – липсата на отношение към образованието, семейната среда, незнаенето на български език, натрупването на образователни дефицити. Днес като че ли за разлика от преди десетилетие водещи са културните причини – не икономическите, коментира още Вълчев.

Механизмът е обвързан и с финансиране на въпросните училища, което е предпоставка за устойчивост на механизма.

Предизвикателствата ни по-натам са да създадем необходимите стимули и да направим този механизъм устойчив. В навечерието на следващата учебна година също ще бъдат мобилизирани всички институционални усилия, ще бъдат създадени екипите така, че да постигнем максимум резултати„, каза още Красимир Вълчев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук