Москов: Ако няма болници за възрастните пестим пари!

0
1596

Ужасно, но самата истина! Д-р Москов е изчислил, че със затварянето на болници възрастните ще намалеят с около 20 %, като по този начин ще се спестят 1,5 млрд. от пенсии.  Можем да кажем, че здравният министър вече ударно работи по пенсионните реформи.

Идеите на д-р Москов за изменения в здравното осигуряване също ще спестят доста пари. Към момента в страната има около 2,2 милиона пенсионери, за които се внася в здравната каса не по-малко от 200 лева годишно. Тази сума е два пъти по-малка, отколкото са длъжни да внасят самоосигуряващите се лица, а възрастните най-често боледуват и съответно харчат най-много пари. Според СЗО един човек над 60-годишна възраст има средно по три хронични заболявания.

Москов смята медицинските услуги да се разделят на две – основни и допълнителни. За основните касата безусловно ще плаща, а за останалите или ще чакаме, или ще си плащаме. С наредба министърът ще определи кои точно ще са основни и кои допълнителни. Ако не се разболееш от правилната болест, ще трябва да си платиш. Ако нямаш възможност, остават две възможности – чакаш, колкото е необходимо, докато ти дойде редът или умираш през това време.

И докато държавните болници се затварят, за последните десетина години частници са построили над 110 нови болници! Този факт трябва да ни подскаже, че това е един печеливш бизнес.

Друг сериозен парадокс е, че колкото повече болници има, толкова по-често боледуваме. В част от областите излиза, че всеки втори е лежал в болница…

Москов обещава с промени в Закона за лечебните заведения да намали болниците с още 50, като по всяка вероятност ще се закрият малки провинциални болници./spodeli.eu

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук