Москов отговори на сплетните на ген. Атанас Атанасов за пазарлъци на реформаторите при Борисов

0
635

Целта на министъра в оставка през идните месеци е силен Реформаторския блок в трайна коалиция ГЕРБ по примера на патриотите

Здравният министър в оставка Петър Москов заяви, че не би участвал в служебен кабинет. По думите му, за да има промяна е нужно политическо мнозинство. В студиото на „Тази неделя” той посочи, че в идните месеци планира да работи за подсилване и укрепване на Реформаторския блок, който заедно с „един силен ГЕРБ” да създаде силен дясноцентристки фронт, който да се противопостави на БСП и ДПС.

Не знам за какво ще ме разпитват. Знам само, че половината част от персонала на министерството е била разпитвана заради финансовата част на размяната на ваксините. Това заяви министърът по здравеопазването в оставка Петър Москов относно привикването му в прокуратурата във връзка със скандала с турските ваксини.

Според мен съм защитил държавния интерес – първо като гарантиране на имунизационния календар и второ като финансови стойности за държавата, добави той. Москов направи твърдението, че при размяната на ваксините бюджета не е бил ощетен, защото България е дарила 300 000 лева ваксини, а е получила такива за 3 милиона. От това единствените губещи били само определени фармацевтични фирми, които не а се явили на търг и са поставили под заплаха имунизациония календар.

Господ да съди онези, които твърдяха, че тези ваксини са били опасни за децата, каза още министърът в оставка.

Москов отрече, че се договарял с Борисов за министерски постове. По думите му, той до последно не е бил спряган за министър, а когато е бил предложен от поста, той е напуснал въпросните преговори. Така той отговори на твърденията на ген. Атанас Атанасов, че представители на РБ са се цанили за министри при Борисов преди да се подпише дори споразумението за управление.

Има реална възможност ДБС и БСП да се върне на власт. „Целта на моето занимание през следващите месеци ще бъде силен реформаторския блок, който само заедно в трайна коалиция със силен ГЕРБ би могъл да направи единен фронт, дясно центристки срещу онези, които без да са се явявали на парламентарни избори говорят, че ще променят данъчна система, ще правят всички неща, които са правили във властта”, каза Москов.

В последно време Москов не се е чувал в лидера на ДСБ Радан Кънев. За последно се чухме на рождения му ден. „Какви са личните отношения на Петър Москов с някои си не е важно. Важно е, че сме превърнали личните отношения в залог за това, част от България да има единно представителство в управлението, е престъпление. Не ме интересува кой каква собствена идея има за политическото си развитие”, изригна Москов.

За пример той даде Обединените патриоти, които са били странни, крайни и са се биели, но са се обединили и политическите им тези ще бъдат валидни за България.

Москов отрече, че ще бъде част от новия политически проект на Радан Кънев. „Физически съм уморен и съм умствено контрапункт на това, че на всеки две години някой ще прави нещо ново, за да бъде майка и баща. Ако всяка една нова синя коалиция е обречена на разпад заради личностни емоции и амбиции, то тя ще се разпадне. Ще положа усилия РБ да се запази и да бъде дясната консервативна алтернатива”, каза Москов.

По думите му, тезата на Костов за ДСБ не е тезата на всички членове на ДСБ. „Нинова ще ви променя данъците, а вие ме питате какви са ми отношенията с Радан. Ако в едната страна се оформят популистки алтернативи, то ние като политическа традиция трябва да сме заявено единни и боричканията да престанат”, избухна още министърът в оставка.

Москов зададе и въпроса защо няма всенародна радост от оставката на правителството, след тя бе поискана от всякакви опозиции. „Ако има десни привърженици, които се радват, че БСП говори за промяна, по-добре да си останат вкъщи”, добави той.

Москов заяви, че няма желание да бъде част от служебен кабинет. „Не бих могъл да участвам в служебен кабинет, защото зад промяната трябва да има политическо мнозинство”, поясни той.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук