Мрачна прогноза: Тройно по-високи такси за БГ студентите на Острова, ако Великобритания каже „сбогом” на ЕС

0
1247

Ако британците напуснат съюза, статутът на българските студенти ще увисне във въздуха. В момента всички учащи нашенци са със статут на home students. При напускане на ЕС той автоматично ще бъде загубен. Ако не се договори друго, студентите ще трябва да плащат 3 пъти по-високи вноски. Нашенците няма да имат право и на изгодните заеми за бакалавърски и магистърски степени, които се предлагат сега.
Средната такса за студентите от страни извън ЕС за бакалавърска степен е между 11 987 и 13 774 лири за учебната 2014-2015 г. За сравнение българите сега плащат около 9000 лири, и то не накуп. Като се добавят и разходите за живот, сумата вероятно ще стане непосилна за много нашенци. В настоящите изисквания на Великобритания към ЕС обаче няма точка, която да касае пряко статута на студентите от ЕС.

Според шефката на консултантска къща Ирина Христова, цитирана от „Телеграф”, българските студенти във Великобритания, които вече учат там, ще продължат обучението си на същите условия, дори страната зда излезе от ЕС. Тя добави, че ако британците гласуват с „да” на референдума, държавата вероятно ще сключи споразумение за продължение на финансирането на европейските студенти.

„Българските студенти ще се третират като граждани на страни извън Европейската икономическа общност. Тоест както са швейцарците. За момента няма настроение за тези граждани да бъдат увеличавани таксите за обучение във висшите училища.

Евентуални промени могат да настъпят по заемите за образование. Парите за следващата учебна година вече са гласувани, така че ще бъдат отпуснати. Условията също ще останат същите. От учебната 2017/2018 г. нещата могат да се променят”, каза още тя.

В момента нашите студенти плащат такси до 9000 британски паунда на година. За цялата сума може да се ползва правителствен заем при много изгодни условия. Не е ясно обаче дали ще имат прави да работят, докато следват./БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук