Мъжете, диагностицирани със Зика, трябва да се въздържат от секс половин година

0
1467

Мъжете, които са диагностицирани със вирус Зика трябва да се въздържат от секс половин година. Безопастността при полов контакт се налага, след като стана ясно, че заразата се предава не само чрез комари. 8 седмици е периодът, в който здравните власти препоръчват на жените да се въдържат от забременяване ако развият симптомите на инфекцията, съобщава агенция Франс Прес.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ отделиха специално внимание на вируса Зика и го включиха приоритетно в докладите си.

Периодите на въздържане са същите и за двойките, които практикуват секс, но не се опитват да си направят дете.

Зика е бил свързан с микроцефалията при бебета, родени от майки, заразени по време на бременност. Микроцефалия е сериозен вроден дефект, който оставя бебетата с малки глави и непълно развитие на мозъка. Към момента не съществува ваксина за предотвратяване на вируса Зика и няма лекарство, което да го лекува.

Въпреки че Зика обикновено се разпространява от комари, той може да се предава и по полов път. В доклад на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ се съобщава за шест случая на полово предавани Зика в САЩ от февруари насам. Всички от тях са на заразени мъжете, пътували в Латинска Америка, които по-късно са го предали на техните партньорки.

Бразилия е епицентърът на сегашната епидемия. Там има около 1.5 милиона души заразени, въпреки че повечето случаи са регистрирани само с леки симптоми като повишена температура, обрив, главоболие и мускулни и ставни болки.

„Ръководството на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ е направило своите заключения на базата на най-дългия известен рисков период, умножен по три“, заяви здравният орган в съобщение до пресата.

В един от случаите, Зика е бил открит в спермата на заразен човек 62 дни след началото на симптомите, казват от Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ .

На мъжете с бременни партньори, се препоръчва да използват презервативи за вагинален, анален или орален секс или да се въздържат от секс през целия период на бременността.

За мъже и жени без симптоми, които може да са били изложени на Зика по време на пътуване или сексуален контакт, от Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ препоръчват да изчакат най-малко осем седмици преди опит за забременяване.

Според последните изследвания на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ са регистрирани 273 случаи на Зика в Съединените щати, всички свързани с пътуване до места, където вирусът се предава активно.

Сред американските отвъдморските територии, Пуерто Рико е сред най-засегнатите, с 261 случая на вируса, повечето от тях в следствие на предаване на заразата от комари. От Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ заявяват, че именно там увеличаването на достъпа до контрацепция е от решаващо значение за борбата с вируса Зика.

pik.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук