Наглата Мадам Йес употреби грозно учителите. Защо всички си траят?

0
1464

Вицепремиерката и по някакво недоразумение – образователен министър, Меглена Кунева нагло се подигра и изгаври с българското учителство. Госпожа Йес, както е известна по света и у нас, натъпка зала „Арена Армеец“ с даскали, все едно е стадион на Пиночет.

Срещу 2 милиона изстрадалите преподаватели първо чуха от шефката си, че ще им вдигнат заплатите с по 60 лева от догодина и си тръгнаха с автобусите към родните места щастливи. Но после лично премиерът Борисов ги попари с изявление, че нито той, нито ковчежникът Влади Горанов са чували за мечтанията на госпожата, която си водеше като шут за компания и държавния президент Росен Плевнелиев.

Тоя събор беше едно мероприятие, чиято цел остана неизвестна и на участниците в него, и на организаторите. То имаше по-скоро политически характер. А кратката литературна и музикална част не можа да компенсира ниските заплати, липсата на престиж за професията, ужасяващото състояние на дисциплината в училищата, лошото отношение на учениците към учителите.
Скандалът обаче остана някак си невидян и неразбран, защото всички се снишиха като мишки в дупките си. Само лидерката на БСП Корнелия Нинова се опита плахо да поиска оставката на министър Кунева.

Всъщност за всички е ясно, че системата е продънена, че новият Закон за предучилищното и училищното образование отнема пари от държавното и общинското училище и ги прехвърля на частното, както и изключва от програмите автентични български автори, за сметка на чужди. Матурите са провалени чрез изтичането на информация, а масово ниските оценки показват какво е равнището на реформата и качеството й. Гавра са стипендиите за студентите, както и врътките за масово пенсиониране на учители.

Манол СТРАТИЕВ, retro.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук