Наджим Лашрауи и Мохамед Абрини са атентаторите от Брюксел

1
929

Наджим Лашрауи и Мохамед Абрини  са атентаторите от Брюксел, съобщи „Derniere Heure“.. Двама особено опасни и се оказва, че полицията ги е издирвала през последните четири дни.

Наджим Лашруи е на 24 години, а Мохамед Абрини на 30. Те са били в контакт с вече заловения терорист Салах Абдеслам в дните преди полицейската операция миналата седмица.

Белгийската полиция е пазила в тайна операцията по тяхното издирване, защото се е опасявала, че след ареста на Салех Абдеслам те могат да се почувстват застрашени и да предприемат отчаяни действия, както се и случи.

Очевидно като близки приятели на Салех началото на разпитите му е било сигнал, че примката се затяга и около тях. Лашрауи е считан за „мозъка“ на терористичните атаки и главния „бомбаджия“ – човекът, който прави шахидските пояси, с които терористите се взривяват.

Лашруи е роден в Мароко, но израсъл в брюкселската община Гарбек. Той заминал за Сирия през февруари 2013 г., но се е върнал в Европа миналото лято с фалшивото име Сутан Каял. Причината да смени името си е, че е бил съден задочно през март 2014 за радикален ислям, организирайки канал за набиране на джихадисти за „Ислямска държава“. На 3 май 2014 г. му е издадена присъда от 15 години затвор. Обявен е за международно издирване, макар че през цялото време е бил в Белгия и дори в неговия дом в Гарбек са били изготвени шахидските пояси за атентатите в Париж.

Той е имал солидна подготовка в областта на експлозивите, тъй като бил последен курс студент по електромеханика в ’Institut de la Sainte Famille d’Helmet в Схарбек.

Лашруи използвал фалшивия паспорт на името на Каял по време на пътуване до Унгария през септември т.г. заедно със Салах Абдеслам. Тогава те пътували заедно с Мохамед Белкаид – терориста, който откри огън и бе убит при полицейския рейд в брюкселската община Форст на 15 март.

Според данни от разследването на 9 септември на контролния пункт на границата между Унгария и Австрия в посока Будапеща те са регистрирани с кола Мерцедес. Салах Абдеслам бил със своя паспорт, а другите представили фалшиви документи на имената на Самир Бузид и Суфиан Каял. Всички фалшиви паспорти били белгийски.

По-късно при атентатите Белкаид остава в Брюксел и оттам координира действията на джихадистите, като поддържа с тях постоянна телефонна връзка. Предполага се, че изпратеният от терористите в зала „Батаклан“ SMS „On est parti, on commence“ (тръгнахме, започнахме) е бил предназначен тъкмо за Белкаид.

Полицията издирваше Лашрауи паралелно с ареста на Салах, тъй като е получила информация, че двамата са били отново във връзка. Неговата съпричастност към атентатите в Париж бе разкрита, след като бяха открити негови пръстови отпечатъци върху експлозивите, с които тогава се взривиха терористите самоубийци.

Клетката се е състояла от 30 души, самоубийци

По данни на антитерористичните агенции на Франция и Белгия, Наджим Лашрауи и Мохамед Абрини са поддържали контакти с терористична клетка от 30 души, която оперативно била ръководена от Салах Абдеслам. Тя е била създадена като „ударна терористична група“ на „Ислямска държава“, чиято цел е да извършат терористични нападения по модела на т.н. „сюратентати“ (surattentat) – тоест многостепенни терористични нападения на няколко места едновременно и с цел причиняване на максимален брой жертви – за да се поддържа паниката и ужаса сред населението.

Следващата мишена – Германия

Следващата атака на групата е трябвало да бъде осъществена в Германия, но ареста на Салах Абдеслам променили плановете на терористите и те използвали вече подготвените нападения за отмъщение в Брюксел.

Терористичната клетка е била разделена на три отделни групи, като една от тях се намирала на обучение в Рака, но била унищожена при една от въздушните атаки на руски самолети през ноември.

Втората е осъществила нападенията в Париж, като техният главатар Алделхамид Абауд бе убит от полицията при опит да бъде заловен в парижкия квартал „Сен Дени“.

Третата група все още е боеспособна и очевидно подготвя серия от атентати в сърцето на Европа. Разузнавателна информация предполага, че следващата цел е Германия. Не се знае нищо за нея. Но тайните служби разследват някои горещи следи./kanal3

1 коментар

  1. Да уточним ли че между Австрия и Унгария няма граница от много време? И няма как да са регистрирани точно там.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук