ШОК! Наемите в София скачат до небето

0
1403

Наемите в София са се повишили с 5-10% за година, сочат данните на агенциите за недвижими имоти. Най-голямо увеличение на наемите е регистрирано в столичния кв. „Младост“.

Основен двигател на увеличението е 4-ти микрорайон на квартала, където има ръст от 11% за година, изчислява наше печатно издание.

В края на първата половина на 2015 г. двустаен апартамент в района се е давал средно за 597 лв. на месец, а по същото време тази година наемът вече е 663 лв. При едностайните жилища в „Студентски град“ ръстът е 10%.

„В столицата има негостиг на жилища, които се отдават под наем. На годишна база ръстът е между 5% и 7%“, казва Младен Митов от агенция за недвижими имоти.

Според Илиана Василева, зам.-председател на „Сдружение Брокери на имоти“, през последния месец не се отчита увеличение на наемите в София. Ръст е имало през август и септември, а сега нивата се задържат.

От консултантските компании обаче подчертават, че увеличението на наемите не е здравословно за пазара и има сериозен риск от „прегряване“ и намаляване на сделките, още повече, че „сезонът на наемите“ отминава. При принцип най-голямо търсене на жилища под наем има през август и септември, когато новоприети студенти трябва да си намерят квартира. Много работещи хора също използват лятото, за да си намерят нов дом.


pik.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук