Най-добрите съвети за успокояване на бебето

0
1551

Необходимо е известно време, докато се научиш да разпознаваш различните видове плач и да реагираш спрямо нуждите на малкото човече, но… никой не се е родил научен, нали?

Предлагаме ти няколко изпитани на практика съвета за успокояване на бебето.

  • Единственият начин на бебето да комуникира с околния свят е чрез своя плач. Само така то може да сигнализира че е гладно или че иска да бъде погушкано… Ето как да разбереш какво точно провокира сълзите на твоето малко съкровище и как да го приласкаеш.
  • Майката притежава вроден инстинкт да вдигне и да гушне бебето, когато го чуе да плаче. То ще се почувства много добре, ако го полюлееш и му поговориш нежно. Понякога бебето плаче просто защото има нужда от внимание или мама да го гушне.
  • Друга причина бебето да стане неспокойно може да бъде чисто физическа: треска, болки, алергия, подсечено дупе, глад или жажда. Плачът поради глад може да бъде много лесно разпознат – бебето върти неспокойно главичка наляво-надясно и се опитва да засмуче всичко. В началото то подава само физически сигнали, а после започва да плаче. Вдигни го на ръце, полюшкай го кратко, докато малко се успокои, и чак тогава му предложи  така чаканото мляко. Едно неспокойно бебе може да се задави, когато поема с уста предложената му гърда или биберон.
  • Ако бебето плаче по време на хранене – не се изнервяй, съвсем спокойно продължи с храненето, като може да му говориш нежно или да му пееш песничка. Бебетата много добре усещат кога мама е разтревожена или неспокойна.
  • Твоето бебе плаче, когато го събличаш. Причината е в това, че изведнъж то започва да усеща липсата на нежната материя по тялото си. Един трик – докато го събличаш му сложи върху коремчето леко затоплена мека памучна кърпа.
  • Някои бебчета се стряскат много лесно. Ако твоето започва да плаче след рязък и силен шум го гушни, полюлей го, сложи го отново в креватчето, пак го вдигни, разходи го из стаята, като не спираш да му говориш нежно. Гласът на мама е най-приятният звук за новороденото.
  • Понякога и бебетата имат нужда от своето спокойствие и единение. Дори от нежностите на мама. Как да познаеш? Когато бебето върти глава и избягва погледа ти. Ако постоянно го гушкаш и люлееш, бебето може да се раздразни и тогава започва да плаче.
  • Новородените имат все още недобра способност за възприемане на температурните различия. Затова когато го разхождаш от стая в стая го завий с леко памучно одеялце.
  • Бебетата обожават да бъдат носени в слинг. Така са близо до мама, чувстват топлината й и как й бие сърцето, почти както е било в коремчето й. Според специалисти, изследващи развитието на бебетата, тези от тях, които са били носени в слинг плачат сравнително по-малко от тези, които не са.
  • Ако твоето бебе плаче неспирно и се чудиш коя техника за успокояване да приложиш – помисли за един нежен масаж. Започни от гърдичките настрани, като се погрижиш ръцете ти да за затоплени, а защо не и намазани с бебешки лосион/масло за тяло. Коремчето, ръчичките и крачетата се масажират в посока отгоре надолу.
  • Ако вечерта бебето плаче, после изведнъж спре, после пак започне неистов плач, най-вероятно е преуморено и превъзбудено. Бързата смяна на тих и шумен плач подсказва именно това. Сложи го в легълцето му и нежно го гали, далеч от телевизора, шумове и силна светлина.
  • Твоето бебе плаче и нищо не е в състояние да го успокои. Облечи го и излезте на разходка с количката около блока/къщата. Понякога смяната на обстановката помага.
  • Бебетата обичат повторенията и имат нужда от своите ежедневни ритуали. Ако си открила начина, по който бебето се успокоява, не се колебай да го прилагаш всеки път. Всекидневните повторения на един и същ режим кара бебето да се чувства спокойно и сигурно. Погрижи се всеки ден да си ляга по едно и също време. Така ще избегнеш преумората и превъзбудата.
  • Използвай времето, когато е будно за игри, приказки, забавления. Така то лесно ще се успокои и приготви за сън, когато му дойде времето.
  • Вече са минали няколко седмици откакто сте заедно с бебето у дома. Направи си дневник, в който записваш времето, когато бебето е неспокойно и какво му е помогнало да се укроти. Така ще ти е по-лесно да предвидиш и предотвратиш следващата порция плач.

За да е спокойно едно бебе е много важно неговите родители да са спокойни, защото то усеща много добре всяко раздразнение. Това важи особено много за майките, които кърмят. Затова, ако изпаднеш в ситуация като пред нервна криза или просто ти е дошло до гуша от всекидневието у дома, намери някой да погледа бебето за 2-3 часа, които да можеш да използваш за твоя релакс. Най-добре смени домашната обстановка, за да можеш наистина да презаредиш батериите. Ако се срещаш с приятели, намирайте теми, различни от тези, свързани с бебето.

Автор: Веселина Колешева-Димитрова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук