Накъде през отпуската – ето колко струва лятната почивка в четири балкански държави

0
1528

Хотелите са най-изгодни в Черна гора, храната – в България

Гърция, Хърватска, Черна гора и България са държавите в нашия регион, където българите летуват по традиция от десетина години. Разбира се, най-много хора пътуват за гръцкото морско крайбрежие, особено тези от западна България, за които пътят до Солун например е по-къс от този до Варна.

За паралиите обаче нищо не може да се сравни с почивка на Адриатика в Дубровник или Будва. Тук всичко е по-европейско, а и разстоянията не са големи. Има и немалко българи, които остават у нас- Черноморието предлага възможности, особено ако имате роднини или имоти в близост.

Всеки обаче си прави сметката, кое колко струва. Ето един поглед към цените в четирите балкански държави, просто за ориентация при взимането на решение:

Черна гора. Тук най-популярна е Будва, където може да се намери легло за 8 евро на вечер, но това е най-ниската ценова граница. По 9 евро искат в евтините хотели, а има възможност и за наемане на къща от 60 квадратни метра, като цената е 20 евро на вечер. На плажа се плаща за чадър, като цените варират от 1.5 до 5 евро в разгара на сезона. Бирата в баровете е може да се намери за 1.5 евро, соковете са 1.7 евро, а сладоледът е от 70 евроцента до 2 евро в зависимост от вида. Рентакар струва 20 евро на ден, такситата возят за 80 евроцента на километър.

Хърватска. Тук определено е скъпо за повечето от българите. Цените на легло варират в повечето случаи от 25 до 35 евро на вечер в приличен хотел. Цените се обявяват и плащат в местната валута-куни. Така най-евтиния сладолед излиза лев и 50 стотинки, най-скъпият е около 3 лева. Наем на кола рентакар за осем дни излиза 300 веро, за ден е 50 евро. Цените на храната в ресторантите е по-висока от българската-варира от 40 до 80 лева без прекалени екстри.

Гърция. Това напоследък е най-популярната дестинация за българите, решили да летуват извън страната. Кризата в съседите доведе до поскъпване в последните месеци, така че трябва да се предвидят повече пари за седмична ваканция. Така е с таксите за автомобили  използващи магистрали и пътища , въведени преди дни, таксата за кемпер например възлиза на около 30 евро на влизане и още толкова на излизане. Стая може да се наеме за около 7 евро, без да се ползва туристическа агенция. Добре е,че с питие се получава право на чадър и шезлонг за деня.напитките-кафе, сок или бира вече са около 3 евро всяка. Храна, купена от супермаркети е с около 30% по-евтина от тази, което се предлага в ресторантите.Кола рентакар е 30 евро на ден.

България. Цените напоследък по курорти като Слънчев бряг напоследък не са толкова високи, било заради липсата на достатъчно платежоспособни курортисти, било заради огромното предлагане на легла и стаи. Хотели предлагат легла през туристически фирми и по 9-10 лева. Ако искате закуска в тризвезден хотел ще ви струва 26-28 лева на денонощие. Парче пица на плажа е от 4 до 7-8 лева.Обяд в ресторант за четиричленно семейство може да се намери и за около 20 лева. Пазаруването в супермаркети в градовете извън курортите излиза сравнително евтино, особено ако има възможност храна да се приготвя в стаята в хотела.наем на кола рентакар тръгва от 20 евро на ден, но варира в зависимост от марката на автомобила.

pik.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук