Нанков обеща увеличение на ТИР-паркингите

0
901

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков обеща в ефира на БНТ, че до година-две ще бъдат увеличени ТИР-паркингите по основните направления в републиканската пътна мрежа.

Нанков съобщи, че се въвежда ограничителен режим за движение на ТИР-овете по магистралите за летния период. „Решението е съгласувано с превозвачите и от този уикенд забраната влиза в сила в пиковите часове по най-натоварените направления, посочи регионалният министър.

Той уточни, че подобна забрана има и в момента, но тя не обхваща всички магистрали. Ограниченията ще бъдат почасови и съобразени с анализа на данните от трафик камерите за пиковете в натоварване на автомобилното движение, което е различно за отделните участъци.

Според него е реалистично до края на годината да има сключен договор с изпълнител за внедряването на тол система за тежкотоварните коли. За изпълнение на заданието са заложени 7 месеца, след което започва „генерирането на този ресурс“.

Имаме 12 месеца по договор и в рамките на тази година ще се изпитва ефикасността, отстраняване на дефектите, ще имаме оценка риск в системата. В рамките на тази година ние ще генерираме ресурс от повече от 500 млн. лева, обясни министър Нанков.

Той допълни, че едновременно с въвеждането на тол таксите ще се внедрява и гъвкав модел на тарифиране на електронните винетки.

По повод амбициите на кабинета за изграждането на автомагистрала „Струма“ и продължаването на „Хемус“ министър Нанков заяви, че закъсненията ще бъдат наваксани. По думите му към началото на май 2018 година се очаква да имаме изпълнител за строежа в Кресненското дефиле, както и за 7 години да бъде завършена магистрала „Хемус“, което обаче зависи от обжалването на процедурите./кмета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук