Нападателят от Мюнстер бил познат на полицията

Официално нападението не е свързано с тероризъм, смята германското вътрешно министерство

0
2836

Йенс Р. – мъжът, който вчера се вряза с ван в граждани в германския град Мюнстер, в миналото е имал проблеми със закона, съобщи представителката на прокуратурата на града Елке Адомайт.

В Мюнстер срещу него са били повдигнати три дела – за заплаха за физическа разправа, нанасяне на материални щети и напускане на мястото на пътно произшествие. Разследванията датират от 2015 – 2016 г. и към момента са прекратени, каза Адомайт, но не уточни как точно са приключили трите процеса.

Според телевизия Ен-ТеВе (n-tv) мъжът на два пъти заплашил членове на семейството си, сред които и баща си, да ги нападне с брадва.

Междувременно министърът на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер потвърди днес, че не е установена връзка на нападателя с ислямистки тероризъм, както и че се смята, че е действал сам.

Според някои германски медии Йенс Р. е имал връзки с крайнодесни среди, предаде АФП. Елке Адомайт обаче подчерта, че няма сведения, че вчерашното престъпление е имало политически подтекст.

По данни на телевизия Ен Те Ве нападателят е имал три апартамента – един в Мюнстер, а два в провинция Саксония, които давал под наем и вероятно с парите от тях се е издържал. Освен това на негово име има регистрирани пет автомобила, като с един е извършено нападението.

При обиск в кола на Йенс са намерени фойерверки, а в дома му е открит макет на автомат „Калашников“, предаде ТАСС. Полицията се е свързала с човека, от когото е купен той. Целта е да се разбере колкото се може повече за мотивите на престъпника.

При атаката вчера, при която Йенс Р. заби автомобил в група граждани в ресторант в Мюнстер, загинаха трима души, включително нападателят, а над 20 са ранени, като шестима все още се борят за живота си. Още вчера беше обявено, че нападателят има психични отклонения.

Стотици доброволци образуваха опашки пред клиниките в града, за да дарят кръв за пострадалите

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук