Напрежението в Сирия може да доведе до бежанска вълна (ОБНОВЕНА)

0
2395

Европейската комисия следи отблизо кризата в Сирия. Нарастващото напрежение в Сирия може да доведе до нова голяма бежанска вълна. Това заяви в специално интервю за БНР еврокомисарят по хуманитарната помощ и управлението на кризи Христос Стилианидис.

„Ситуацията остава изключително опасна. Искам да обърна внимание на хуманитарния аспект от въпроса. За нас е не просто задължение, но и морален ангажимент, да осигурим възможно най-бързо хуманитарна помощ на страдащите хора в Източна Гута и най-вече в Дума. Става дума за невинни хора в Сирия, които страдат изключително много. Да им окажем хуманитарна помощ за нас е сред най-важните приоритети“, заяви еврокомисарят.

Припомняме, по-рано военният министър на България Красимир Каракачанов заяви, че не се очаква бежанска вълна. „Към този момент не се очаква и няма прогнози за подобна вълна, не се налага специална степен на готовност, не е необходимо да се привежда друга степен на готовност, тъй като непосредствена заплаха за България не съществува“, заяви Каракачанов.

Над 10 млрд. евро за хуманитарна помощ в Сирия и Ирак е инвестирал ЕС, отчете еврокомисарят.

Той спомена планираната за след две седмици конференция в Брюксел, посветена на ситуацията в Сирия. „Заедно с моите колеги Федерика Могерини и Йоханес Хан искаме да обърнем сериозно внимание на проблемите в самата Сирия, както и да погледнем в целия регион. Трябва да сме много внимателни и с проблема с бежанците“, каза еврокомисарят по управление на кризи.

Цялата сума от 3 миларда евро, отпускана на Турция за бежанците, отива само и единствено за тях, категоричен е комисарят.

„Няма съмнение, че Турция е най-важната страна, приемаща бежанци, в региона. Знаете, че в Турция живеят повече от 3,7 млн. бежанци. Затова за нас е толкова важно да оказваме помощ на тези хора и да намалим страданията им. Знам, че има много критики към споразумението между Европейския съюз и Турция и опитите ни да работим заедно, за да помагаме на бежанците там, но нека не забравяме, че е наш морален ангажимент да помогнем на тези хора“, каза Христос Стилианидис.

Парите отиват там чрез нашите партньори, които работят на място. Това е много важно да се знае, защото понякога хората не го разбират – парите отиват за бежанците, не за Турция, смята европейският чиновник.

Според него трябва да удължим това споразумение, защото ситуацията на терен ни принуждава да го направим. Бежанците остават там. Освен това заради напрежението в Сирия в момента може да видим нови потоци от бежанци, а това е сериозен проблем. Именно заради това Европейският съвет взе решение да се удължи сътрудничеството. Това е най-добрият начин да посрещнем ситуацията и заедно с нашите партньори да осигурим помощ на Турция, допълни еврокомисар Стилианидис.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук