НАПЪЛНО ОЧАКВАНО! Временната комисия за скандалната сделка с ЧЕЗ не свърши нищо, депутатите от ГЕРБ в опит да прикрият факти, уличаващи Борисов

Ползите са за Гинка Върбакова и СИЕ

0
22081

Репортер на място: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ  – НАРОДНО СЪБРАНИЕ

Комисията, която бе създадена с цел да разследва скандалната сделка с ЧЕЗ, очаквано и вероятно напълно умишлено не свърши нищо, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

Депутатите от специално създадената временна комисия отново не се разбраха за заключенията от собствената си работа. От ГЕРБ и ДПС ще приемат заключителния доклад с особено мнение, съобщи още репортер на агенция „Дейли Прес“.

Според ГЕРБ не е редно да се приема решение министъра на енергетиката да определя критерии, на които трябва да отговаря купувачите на ЧЕЗ.

На всичкото отгоре депутати от ГЕРБ Валентин Николов и Димитър Лазаров пробваха да премахнат от доклада на временната комисия за сделката за активите на ЧЕЗ две от констатациите, които според тях уличавават премиера Бойко Борисов в лъжа.

Първата констатациия е свързана с твърдение на Борисов от 27 февруари 2018 г., че не е запознат с развитието на процесите по придобиване на ЧЕЗ, което не отчита „регулярните информации, предоставяни от службите за сигурност на правителството и др“. компетентни институции за намеренията на ЧЕЗ и разговорите, водени с потенциални купувачи.

Втората констатация е за  „твърдението на министър-председателя и на министъра на финансите, че не са водени разговори за закупуване на ЧЕЗ от страна на българската държава“. Според изразеното в документа, това „влиза в пряко противоречие с уверението от страна на ЧЕЗ, че на всички български правителства от 2013 г. досега е предлагано да закупят дружеството“.

Двамата депутати предложиха тези текстове да отпаднат, но предложението беше отхвърлено с гласовете на БСП, ДПС и „Воля“. В резултат на това те решиха да подпишат с особено мнение доклада на временната комисия, председателствана от Жельо Бойчев.

Преди два дни Бойчев пък обяви, че всъщност комисията не може да има правилни заключения заради липсата на информация. Такава им била отказана от ЧЕЗ, купувача „Инерком“ и Българската банка за възстановяване и развитие. Демек, народните избраници и този път нищо не свършиха. А ползите не са за избирателите, а за Гинка Върбакова и сие.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук