Натовски разузнавачи срещу руските изтребители в небето над Сирия

0
957

Военните министри на НАТО ще изпратят самолети разузнавачи във въздушното пространство на Сирия като противодействие на „решителните действия на Русия“ в региона“, както и за нуждите на коалицията, която воюва срещу „Ислямска държава“.

В момента руски бойни самолети, сред които и най-новият изтребител Су-35, бомбардират в района на сирийския град Алепо в подкрепа на офанзивата на сирийските правителствени сили за обратното отвоюване на града от джихадистката групировка.

След двудневна среща Брюксел военните министри на пакта са одобрили в небето над Сирия да полетят самолети със система за ранно предупреждение АУАКС, съобщи генсекът на алианса Йенс Столтенберг. А това НАТО официално се включва към коалицията в Сирия под командването на САЩ.

Столтенберг добави, че министрите са одобрили и разработването на стратегия за противодействие срещу хибридните заплахи в района на размирната страна. По думите му в това отношение НАТО ще сътрудничи тясно с ЕС. В хода на двудневната среща министрите одобриха вчера засилване на позициите на Алианса в Източна Европа. Алиансът ще увеличи четири пъти финансирането на операциите си в Източна Европа.

„Става дума за мултинационални ротационни сили, които провеждат учения и могат да получават подкрепа”, каза Столтенберг. Точният брой на новите войски на НАТО в Източна Европа ще бъде определен през пролетта.

„НАТО вече разположи шест щаба в Източна Европа и два нови ще бъдат разположени до края на годината. НАТО ще разположи в Източна Европа толкова сили, колкото намери за необходимо. Те ще са мултинационални, което подчертава, че атака срещу съюзник е атака срещу всички страни от НАТО”, подчерта още генералният секретар.

Според него, причината за всички тези усилия са „решителните действия на Русия, която не се колебае да използва сила, за да промени границите на Европа или да заплашва своите съседи”.

На срещата на НАТО не е обсъждано изпращането в България на самолети АУАКС и конкретен брой войници, съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев на форума на Алианса в Брюксел във връзка с информацията, че НАТО ще изпрати в България самолети от този тип и до 1000 войници. Според него в публикациите са посочени цифри и факти, които не се базират на дискусиите и взетите до момента решения./Труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук