НАТО и ЕС застават зад Турция

0
1448

Страната е наш уважаван съюзник, заяви Йенс Столтенберг

НАТО, чиято членка е Турция, и Европейският съюз увериха Турция и турския народ в подкрепата си след неуспелия опит за военен преврат, предаде Агенция „Франс прес“. Приветствам подкрепата, оказана от турския народ и всички политически партии на демокрацията и на демократично избраното правителство на Турция, написа генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в акаунта си в Туитър.

Нощес, докато положението бе все още неясно, той призова за спокойствие и сдържаност. Турция е уважаван съюзник, посочи Столтенберг. Страната е стратегическа крепост на изток за Северноатлантическия съюз с втората по численост армия в алианса след тази на САЩ. Столтенберг разговаря с новия върховен главнокомандващ на обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Къртис Скапароти, който го увери, че персоналът на НАТО в Турция е невредим.

От своя страна върховната представителка на ЕС за външната политика Федерика Могерини осъди опита за преврат в Турция и изрази пълната си подкрепа за демократичните институции на страната. ЕС е солидарен с Турция и турския народ, подчерта тя.

pik.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук