НАТО праща кораби срещу трафика на мигранти от Турция

0
924

НАТО започва безпрецедентна мисия в Егейско море, за да пречи на трафиканти да прехвърлят мигранти от Турция към гръцки острови, обяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Решението бе взето по искане на Германия, Гърция и Турция.

„НАТО нарежда на постоянна военноморска група да се насочи без забавяне към Егейско море“, заяви Столтенберг, след като военните министри на алианса одобриха мисията.

Групата е от три кораба и в момента е под германско командване, като се очаква корабите да станат 5-7, посочва АФП. Те няма да спират и връщат лодките с бежанци, а ще извършват наблюдение, за да подпомогнат борбата с трафика на хора и престъпните мрежи, обясни шефът на НАТО. Германската военна министърка Урсула фон Лайен каза, че има споразумение прибраните от корабите бежанци ще бъдат връщани в Турция. Международен закон задължава спасяване на бедстващи в морето.

Междувременно турският президент Реджеп Ердоган предупреди вчера ЕС, че търпението му около кризата в Сирия се изчерпва и намекна, че може да пусне бежанци по суша към България и Гърция. „В миналото ги спирахме на прага на Европа, в Одрин спирахме техните автобуси. Това може да стане веднъж или дваж, а после да отворим портите и да им пожелаем приятно пътуване“, заяви Ердоган, като потвърди, че това е казал на среща с лидери на ЕС през ноември.

Той посочи, че заради въздушните удари на Русия и офанзивата на режима в Дамаск около Алепо Турция е изправена пред нова вълна от до 600 0000 бежанци. ООН съобщи вчера, че над 51 000 души в района са напуснали домовете си.

„На челата ни не пише „идиот“. Ще сме търпеливи до известна степен, но след това ще направим каквото трябва. За какво имаме самолети и автобуси“, каза Ердоган. Той подчерта, че сирийската криза не може да бъде решена без зони за сигурност по границата на територията на Сирия, над които са забранени полетите./Труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук