Националната здравна карта брани интересите най-вече на пациентите

0
1274

Националната здравна карта брани интересите най-вече на пациентите, каза д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. Според него картата е създадена въз основа на данни от последните три години за реалните здравни потребности на българите.

“Целта на тази карта е наистина да гарантира на пациентите, че те ще получават от здравеопазването поне това, което са получавали средногодишно през последните 3 години от здравната система. Целта на картата, освен това, е да очертае и къде има недостиг в системата. Има региони в България, които очевидно не са атрактивни за инвеститорите и в тях има ясна потребност от определен вид лечебни заведения, такива места не са атрактивни и за лекарите. Очевидно там пациентите имат нужди, които здравеопазването не им подсигурява ”, коментира д-р Хасърджиев.

Според него тази здравна карта е първата крачка към това системата да се направи по-дружелюбна за хората, независимо къде живеят те. „По този начин се цели да се посочи къде са дефицитите и там да се насочат и инвестициите, за да се подсигури качествено здравеопазване“, допълни председателят на НПО.

Според д-р Хасърджиев болниците, търсени от пациентите, не се притесняват от приемането на здравната карта. Той коментира още, че решението на Конституционния съд за разделянето на здравните пакети на основен и допълнителен ще забави реформата в сектора. Въпреки това, тя се развива в правилната насока, категоричен бе Станимир Хасърджиев. Съдът не е срещу нея, напротив – след решението на институцията разделянето на здравните услуги на пакети ще бъде по-прецизно и ясно, добави председателят на Националната пациентска организация./PIK

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук