На втора инстанция! Доживотен затвор за Петко Стрелеца от Лясковец!

0
1448
Великотърновският апелативен съд потвърди изцяло най-тежкото наказание – доживотен затвор без право на замяна за Петко Петков от Лясковец, който на 14 март 2014 г. уби командоса Емил Шарков и направи опит да умъртви още петима спецполицаи от СОБТ при акция в дома му. В края на 2015 г.
Окръжният съд във Велико Търново постанови най-тежката присъда за 54-годишния стрелец, който откри огън с полуавтоматична ловна карабина „Arsenal“ и полуавтоматична едноцевна пушка „BAIKAL“ по баретите, изпратени да го обезвредят в барикадираното му жилище. Съдът реши, че Петко Петков е виновен и за незаконно притежаване на 4 броя ловни оръжия и 344 патрона. Петко Стрелеца ще трябва да заплати общо 380 000 лв кръвнина на съпругата, дъщерята и родителите на убития Емил Шарков и 10 000 лв на единия от ранените барети, заедно с лихвата.
Първата съдебна инстанция разпореди Петков да плати 33 814 лв разноски по делото, 3297 лв разноски по досъдебното производство, както и 15 600 лв държавна такса на предявените граждански искове. Делото стигна в апелативния съд след протест на прокуратурата, че бе оневинен да е извършил престъпленията със средства, опасни за живота на мнозина и по хулигански подбуди. Жалби внесоха той лично и защитниците му. Магистратите обаче изцяло са възприели изводите на първата инстанция. „Окръжният съд не е допуснал нарушения и обективно, всестранно и пълно е изпълнил задължението си за изясняване на обективната истина, което е основната цел на наказателния процес“, се казва в мотивите. Въззивният съд е отхвърлил изцяло като неоснователни изложените в протеста и жалбите възражения. Решението подлежи на обжалване и протест пред ВКС в 15-дневен срок от съобщаването му на страните.
www.24chasa.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук