НА ЖИВО В ДЕЙЛИ ПРЕС! Президентът Румен Радев: В момента събирам информация и ще преценя дали да свикам Консултативен съвет за национална сигурност във връзка с продажбата на ЧЕЗ (ВИДЕО)

0
30200

Репортер на място: Ива ДИМИТРОВА, ДДЕЙЛ ПРЕС – София 

В момента събирам информация и ще преценя дали да свикам Консултативен съвет за национална сигурност. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев във връзка с продажбата на активите на ЧЕЗ, предаде репортер на Агенция „Дейли Прес“.

“Правя срещи с отговорни институции, които имат отношение по въпроса, макар че по закон те имат отношение постфактум. Предстои ми среща днес и с шефа на Комисията за финансов надзор. С ДАНС вече говорих”, обясни държавният глава.

На въпрос след като темата засяга пряко националната сигурност дали ще свика Консултативен съвет за национална сигурност, Радев отговори: „В момента събирам информация и ще преценя“.

„Всички тези операции пряко или косвено засягат националната сигурност. Тук говорим за електропреносна система и действия по тази електропреносна система“, коментира той.

Във връзка с това дали държавата има механизъм държавата да спре тази сделка, щом тя буди толкова въпроси, президентът посочи: „Аз мисля, че за съжаление държавата се отказа съзнателно от този механизъм през 2012 г., когато реши да се освободи от своето участие в електроразпределителните дружества“.

На въпрос кой може да се намеси при една такава сделка, Радев отговори: „Трябва да отнесете този въпрос към правителството. Всички тези агенции и служби са към правителството. Аз очаквам оттам отговори на въпроси, адекватни действия, които да защитят публичния интерес и националната сигурност. Все още не е ясен механизмът на финансиране. Той ще даде отговор на много въпроси – дали са само банки или има и други финансови институции“.

По повод срещата му с ДАНС и тяхната позиция по казуса, президентът отбеляза: „ДАНС работи по въпроса. Трябва им време. Големият проблем е защо такива проверки не се извършват предварително, когато от месец се знаят потенциалните участници, потенциалните бъдещи собственици? Постфактум проверката вече няма голямо отражение върху сключването на сделката. Тя на практика е сключена“. „Има институции, които по закон отговарят за националната сигурност. Тук визирам и Министерство на енергетиката, и ДАНС. Въпросът е защо досега такива проверки не са извършени? Дали това е въпрос на липса на компетенция, липса на професионализъм или просто ненамеса по други причини“, каза още държавният глава.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В ДЕЙЛИ ПРЕС! 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук