НА ЖИВО В DAILYPRESS.BG TV! Спецсъдът отчете 97.5% свършена работа, но иска удвояване на щата (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

0
11541

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ 

Специализираният съд отчита, че 97,53 % от разглежданите 6957 дела през 2017 г. са приключени, едва 157 не са приключили поради обясними причини. Това обяви Георги Ушев, председател на Специализирания наказателен съд по време на пресконференция за дейността на Специализирания наказателен съд. За сравнение делата през 2016 г- са били 6 580 или увеличението е близо 6%.


Ушев отчете, че делата се насрочват сравнително бързо, като 99% от тях са разгледани до три месеца. Изключение правят делата с голяма сложност, подсъдни за дела, извършени не само в България, но и извършени и в чужбина, използване на инструменти.

385 броя дела е получил средно всеки съдия от спецсъда. Най-много са делата срещу организирани престъпна група.

Ушев отчете още, че продължава постъпление на дела с множество подсъдими – 18, 14,12, както и с множество свидетели 414.

© Информационна агенция „Дейли Прес“

Прекратените дела са 27. За сравнение за миналата година прекратените дела са 33.

Съдът се намира на първо място по натовареност по съдебни дела в страната. Това е обяснимо предвид разглеждането на дела за организирани престъпни групи, тероризъм, дела, извършени на територията на други държави, дела за корупция по високите етажи на властта. Въпреки големият обем дела, които попадат в подсъдността на Специализирания наказателен съд щатът продължава да е от 19 съдии. Ушев посочи, че той е крайно недостатъчен.

Той е отправил искане за увеличение на щата пред Висшия съдебен съвет, което е било отхвърлено. Ушев алармира и за недостиг на съдебни зали, тъй като въпросните 19 състава разполагат с четири съдебни зали.

Липсват и помещения за съхранение на веществените доказателства.

Деловодствата са малки и неудобни за функциониране. Продължават опитите за разрешаване на сградния проблем на съда. Папките се складират в коридорите.

„Увеличаването на различните компетентности на съда прибавянето на дела налага увеличаване на щата“, коментира Ушев.

Той посочи, че само за три месеца са дошли девет дела по новата подсъдност за корупция по високите етажи на властта, а същевременно разследването отнема години.

Председателят на Спецсъда бе категоричен, че щатът на съда трябва да бъде удвоен.

„19 съдии не биха могли да разглеждат всички дела за организирани престъпни групи, корупция, тероризъм. Това са едни от най-важните дела“, коментира Ушев и изтъкна, че увеличаването на щата е в интерес на обществото, на бързината и на качеството на разглеждане на тези процеси.

Специализираният наказателен съд отчита 306 осъдени лица за миналата година лица, оправданите са 67.

Най-често налаганото наказание за 263 от осъдените лица е лишаване от свобода до три години, 40 лица са с наказание лишаване от свобода от 3 до 10 години. Над 10 години затвор са получили трима от осъдените.

Стана ясно още, че Стоян Тонев, заместник-председател на Специализирания съд, е подал искане за освобождаване от поста. На негово място Ушев предлага да бъде назначена Мариета Райкова. Той уточни, че само председателят и заместник-председателите имат възможност да назначават специални разузнавателни средства.

Броят на специалните разузнавателни средства през 2017 е 2 146 броя разрешения, за сравнение за 2016 те са били 2271, постановен е отказ по една трета от постъпилите искания или 898.

Девет са делата, образувани за корупция до днес. Три от делата са срещу бивши министри – Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Иво Прокопиев. Второто срещу Даниел Митов, третото срещу Мирослав Николов, фонд „Земеделие“, четвъртото срещу лица от община Неделино Стоян Беширов общо 9, петото срещу Румяна Ченалова, шестото срещу изпълнителния директор – ИА „Рибарство и аквакултури“ – Майдън Сакаджиев, седмото срещу кмета на Павел Баня – Станимир Радевски, срещу кмета на община Пловдив, и последното срещу Заместник-министър на външните работи – Христо Ангелички.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук