На ръба на гражданска война ли е Турция (ОБЗОР)

0
1520

Целият свят е нащрек, разтревожен от събитията в южната ни съседка

Целият свят е разтревожен и нащрек заради военния преврат в Турция в нощта срещу събота, за който все още не се знае дали е успешен, но провокира сблъсъци между привърженици на президента Реджеп Тайип Ердоган и опитващите се да завземат властта в югоизточната ни съседка.

Българският премиер Бойко Борисов разговаря за ситуацията в Турция с председателя на ДАНС, разузнаването, министрите на вътрешните и външните работи и с всички ръководители на спецслужби у нас, съобщи правителствената прусслужба. На всички служби е наредено да следят ситуацията, а външно министерство предупреди българите да не предприемат никакви пътувания до Турция, а съгражданите ни, които вече са там, да останат в хотелите си, докато се успокои ситуацията.

С българския посланик в Анкара Надежда Нейнски не може да се осъществи връзка, твърди се, че пред посолството ни има танкове.

Гранична полиция е засилила патрулите по българо-турската граница, информира пресслужбата.

След извънредно заседание на Министерството за защита на гражданите на Гърция с ръководството на полицията, антитерористичните служби и държавната сигурност е решено да се повиши готовността на армията. Границата с Грузия е затворена, предаде руската агенция ТАСС.

Евросоъюзът призова „всички страни в Турция към сдържаност и уважение на демократичните институции“, заяви върховният представител на Евросъюза по външните въпроси Федерика Могерини, която е в Улан-Батор.

Тя заяви, че е в постоянен контакт с мисията на ООН в Анкара. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун също призова за спокойствие в Турция и заяви, че ООН опитва да изясни каква е ситуацията, предаде Скай Нюз.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че в Турция трябва да се избегнат кръвопролития и стълкновения. „За събитията научаваме в режим на реално време, мисля, че в момента журналистите знаят повече за случващото се от нас дипломатите“, каза Лавлов на съвместна пресконференция с държавния секретар на САЩ Джон Кери, който е на посещение в Москва.

Самият Кери изрази надежда за „стабилност, приемственост и мир“ в Турция. Той каза, че е запознат със съобщенията за опит за преврат в Турция, но засега не може да коментира „нещо, което може да се случва, а може и да не се случва“.

Американските военно-въздушни сили заявиха, че в случай на заплаха за военната база на САЩ „Инджирлик“ са готови да предприемат „съответните мерки по обезпечаване на сигурността“. „Тези мерки ще бъдат определени съобразно сериозността на заплахата“, се казва в съобщението на американските ВВС.

Военновъздушната база „Инджирлик“ се намира на 8 км от Адана. Използва се от турските ВВС и американските ВВС основно. Това е най-източно разположената военновъздушна база на НАТО.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук