Невръстни терористи напират през България напът за Ислямска държава

0
939

В последно време няколко млади терористи са заловени от наши гранични полицаи при опит да преминат през границата ни на път към Сирия. Но не беше се случвало юноша, ненавършил пълнолетие, да е толкова фанатизиран привърженик на „Ислямска държава”, че да тръгне сам, с чужда самоличност, от Франция към Сирия.

Става въпрос за 17-годишния френския гражданин Соаиб Андржак, който е тръгнал по дългия път към ислямистите с документи на 13-годишния си брат. Така тръгвайки от Париж, придвижвайки се през 4 европейски държави и през Сърбия до ГКПП-Капитан Андреево, той изминава 2 545 километра. Пътува с автобус, бързайки да стигне в Сирия, където на страната на „Ислямска държава” воюва и брат му. Граничните полицаи на ГКПП-Капитан Андреево обаче прекъсват ентусиазирания му стремеж към размирната държава, като го закопчават с белезници и го вкарват в следствения арест на МВР-Хасково. Андржак е четвъртият недорасъл терорист, който е заловен и съден и екстрадиран от България.

Преди известно време лидерът на терористите джихадисти, Айман аз-Зауахири, призова младите мюсюлмани да започнат да се обучават като терористи, готови да умрат, за да могат да се включат в плануваните терористични атаки на Запад и в САЩ. Този призив се появи и във видеозапис по интернет. Лидерът на терористите посъветва младите хора да последват примера на чеченеца Джохар Църнаев, който причини взрива на Бостънския маратон през 2013 година, както и този на братята Кауши, които застреляха журналистите от „Шарли Ебдо”. Дали тези призиви или пък стремежът на юношите към необикновени приключения и свръхандреналин, накараха и почти деца от различни държави да търсят начини и средства, за да се присъединят към джихадистите.

По пътя към смъртта поемат малолетни

В разстояние на два месеца на ГКПП-Капитан Андреево са арестувани четирима млади фанатици, поели към Сирия с твърдото решение да умрат за „Ислямска държава”. Първите трима терористи, арестувани от граничните полицаи на ГКПП-Капитан Андреево, са точно от такава група. Макар, че са толкова млади, те вече са обявени за издирване от прокуратурата на Нидерландия за извършване на терористична дейност. Най-младият член на групата е 17-годишната Шайма Калоуаа от град Утрехт. Какви ли мисли се въртят в главата на това младо и красиво момиче, тръгнало да умре за нечии други интереси.

Пред състава на Хасковския окръжен съд то не промълви и дума. Вторият терорист, току що навършил пълнолетие, е 18-годишният Юнес Айса от Амстердам. Най-възрастният залавян досега терорист от групата е Илиас Хасан от Кения, на 22 години. Тримата младежи са задържани на границата на 5 октомври т.г. по силата на европейска заповед за арестуване.

Срещу тях са повдигнати много сериозни обвинения: за участие в заговор, за подготовка за убийство и убийство с терористична цел. Човек да се чуди кога са пораснали тези деца и кога успяха да сътворят такива тежки престъпления! Според прокуратурата в Холандия, на която държава те са поданици, тримата пътуват към Сирия, за да се присъединят към радикалните ислямистки групировки и да се скрият от наказателна отговорност.

Доказани са и връзките им с джихадистите, а Илиас Хасан веднъж вече е задържан от турските власти при опит за незаконно преминаване на границата.

Тримата са се разхождали няколко дни свободно из София, но явно не са имали намерение да реализират у нас престъпните си планове. След изтичане на срока им за задържане съдът е постановил връщането им на холандските власти. Те самите са пожелали това екстрадиране. Такава е съдбата и на французина Соаиб Андржак, които влезе в съдебната зала на Хасковския окръжен съд два дни преди да навърши своето пълнолетие.

Срещу него има издадена европейска заповед за задържането му от прокуратурата в Окръжния съд в Париж. Фактите в този документ сочат, че Андржак вече е участвал в джихадистка група, която е подготвяла терористични актове в различни страни. Заради опита му да премине границата ни с личната карта на непълнолетния си брат, Соаиб е осъден от магистратите в Свиленград на 6 – месечна условна присъда и пробация.

От френската столица до София студентът по готварство пътува с автобус. После се прехвърля на друг, за да отпътува за Турция. Целта му е да стигне до Сирия, да открие брат си, и да се сражава заедно с него за „Ислямска държава”. Арестуването му в България и решението на окръжните магистрати да го екстрадират обратно в Париж, може би спасиха живота на вече пълнолетния Андржак. Сам той заяви, че е съгласен доброволно да бъде предаден на властите в неговата родина.

Според едно публикувано неотдавна изследване на американския социолог Скот Атран и на израелския психолог Ариел Мерари, тези млади хора, някои от които дори ненавършили пълнолетие, са зарибени от близки хора. Такива, които са извършители или участници в самоубийствени терористични акции. Това са терористи камикадзета, които съзнателно са доведени до такова състояние на психиката, че да не мислят, а просто да изпълняват като роботи поставените им задачи. Според двамата специалисти тяхното състояние е сходно с това на майката, която се втурва в огъня или във водата да спасява детето си, без да мисли, че ще загине.

Тодорка НИКОЛОВА, Хасково

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук