Неуспелият преврат в Турция ще помрачи ореола на всемогъщата MIT

0
1514

Очакват се значими сътресения във военното разузнаване на южната ни съседка

Военните преврати в Турция стават през 15-20 г. и ако сегашният породи първия въпрос, то е защо толкова закъсня. За Ердоган е лоша комбинацията между мотивите на метежниците и войната с кюрдите в Анадола. Вторият въпрос е защо почти митичната Национална разузнавателна организация (по-известна с абревиатурата MIT) не надуши пуча и не го предотврати.

Възможното обяснение е просто: превратът ще се провали, защото не е масов, а е подготвен от малцина военни. Именно ограниченият кръг от запознати обаче е осигурил скритост до последния момент, коментират вече анализатори в различни западни медии.

Официалната турска пропаганда вероятно ще премълчи проблема с не информираността на MIT или ще развие свободно съчинение, че заговорниците са били под контрол, но са оставени да действат, за да се саморазобличат. Не прилича на истина, защото няма да бъде оправдано от дадените десетки жертви и материални щети.

Ако турското разузнаване си беше на мястото, то щеше да прогнозира противоречивите процеси в турското общество, включително в армията с последователите на живеещия в САЩ, но популярен в Турция Фетхуллах Гюлена и неговото движение „Хизмет”.

Сътресението от преврата ще доведе до някакво вътрешно разследване, което неминуемо ще възпрепятства MIT да действа така свободно извън пределите на турските граници, особено в Сирия. Натрупаното с десетилетия ще бъде подложено на унищожение за броени минути и часове.

А какво ще си каже многобройната агентура на MIT в Сирия и Ирак? Уверена ли е сега тя в своя лидер? За дейността на всяка спецслужба е нужна увереност в лидера и корпоративен дух. В източните страни признават силата и нищо друго.

Дори да се провали, метежът против Ердоган неизбежно ще прокара разделителна бразда между него и MIT. Взаимното доверие много трудно ще се е върне в обозримо бъдеще. Така Организацията ще се превърне в „куца патица” (Lame duck) и постепенно ще излезе от играта.

Превод: БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук