Не гъби са причина за отравянето на семейството

0
1455

Не гъбите, а примеси в подправките са причина за отравянето на семейството от София. Това става ясно от думите на директора на „Пирогов“ проф. Стоян Миланов.

„Категорично това не е гъбно отравяне.Всички пациенти са изписани, като мъжът, който беше приет при нас, беше на контролен преглед. Състоянието му е добро”, заяви той.

В „Пирогов“ бе настанен най-тежко пострадалият.

По думите на проф. Миланов лекарската преценка на екипа на болницата на база клиничната картина е, че не става въпрос за отравяне от гъби, а е много вероятно пациентите да са пострадали от примеси в подправките.

Стана ясно още, че установеният токсин атропин в кръвта на заразените е потвърден и от лабораторията на Военномедицинска академия.

Припомняме, че на 15 юни трима души бяха приети в болница със симптоми на отравяне с гъби.

Болните са консумирали заешка яхния с лук и култивирани печурки, които се оказа, че са закупени от голяма верига хипермаркети. Гъбите са били в насипно състояние и разпределени в щайги.

Проби от партидата с полските гъби, които бяха спрени от продажба заради съмнения, че са отровни, са изпратени в лаборатория в Германия, уточниха от Агенцията по безопасност на храните. Резултатите се очакват до края на седмицата.

Междувременно производителят и вносителят на полските гъби заявиха, че ще искат държавата да компенсира загубите им, ако се окаже, че не гъбите са довели до отравянето на семейство от София./Труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук