Не трийте талончета, трийте Симеонов!

0
1408

„Тук не става дума дали харесваш Симеонов или Божков, а става дума за това, по какъв път държава планира да гради своето и без това крайно неясно бъдеще“, пише Васил Петев

Всяка държава си заслужава талончета, а в държавата на Валери Симеонов, те са дори задължителни.И тук не става дума дали харесваш Симеонов или Божков, а става дума за това, по какъв път държава планира да гради своето и без това крайно неясно бъдеще. По стария, в който пътеводна свобода е частният и политически рекет или по онзи другия, който трябва да минава за цивилизован, толерантен и европейски. Защото народът ни не е объркан поради наличието на хазарт и талончета за търкане, а поради липсата на образование и правова среда. И ако някой не разбира този прост факт или се прави, че не го разбира, нека пак се почеше по черепа.

Защото уважаеми, аз лично съм потресен от задружното политическо лицемерие, което проявиха всички партии в тази страна. Същите тези, които довчера грабеха и продължават да грабят с пълни шепи от хазарта, днес се правят на ощипани девици, които гледат на тампона, като на изнасилвач.

„Патриоти“, ГЕРБ, БСП, та дори и „диазепама Марешки“ (той този е като топче на рулетка – ту червено, ту черно, ту подкрепя, ту не) скочиха срещи Националната лотария. Нещо повече. Дори Радан Кънев се събуди от зимен сън. Всички популисти седнаха заедно на клона. Симпатично поведение, особено ако имаш брадва в ръка. Защото скъпи дами и господа, не е лошо преди да скачате, да може да дадете финансова алтернатива на офертите си. На мен персонално въобще не ми пука за Националната лотария, но преди да вземете едни 100 милиона от държавния бюджет, кажете с какви пари ще го компенсирате. Защото без отговор на този въпрос акцията на Симеонов изглежда единствено, като пореден опит за рекет от страна на момчето от Долни Чифлик. И тук закономерно възниква въпроса, нима все още има слепи хора, които не виждат, че откакто седна във вицепремиерското кресло Симеонов не прави нищо друго освен да се опитва да „щави“ един след друг хората с пари в държавата. Правил го в името на държава – ами добре, ама много от нас не ти вярваме.

Първо беше Кирил Домусчиев и БМФ. Няма нужда да харесваш Домусчиев за да изпиташ съчувствие към безумието на което бе подложен бизнеса му през последната година. Защото какъвто и да е Домусчиев той е похарчил много повече лични средства за образование, отколкото Симеонов за оптични кабели на СКАТ ТВ. И въобще не му адвокатствам, дори не го харесвам.

После беше Слънчев бряг, плажовете и техните собственици. Били ги държали бандити! Ами възможно е г-н Симеонов, но за такива хора има прокуратура и съд, а не бясно куче със звукозаглушител в ръка. Да не говорим, че именно вие имате най-голям личен кяр от едно подобно разчистване на сметки по морето. Това е така, тъй като именно СКАТ е най-големия доставчик на телефония и интернет в този регион. Само си представете, че СКАТ остане единствен доставчик на подобни услуги за всички хотели около Бургас, то тогава лично Симеонов ще прибира милиони левове всеки месец.

Но Валери не спря до тук. През тази една година, макар и отдалеч и за кратко лидерът на НФСБ скочи и срещу Делян Пеевски. Явно по американска линия, по съвет на своя любимец Стефан Гамизов. След като първо изпищя в медиите, че в „Марица Изток“ 2 има далавери, след това „Далавери“ рязко млъкна, защото стана ясно, че основен кандидат за доставката на варовик за централата е не друг, а един от най-близките му авери и основен спонсор на НФСБ в Стара Загора, бизнесмена Руси Данов.

Накрая дойде ред и на лотарията. Същата, която за добро или лошо, все още остава една от малкото, които продължават да издържат българския спорт. Факт, който добре знае и министъра на спорта Красен Кралев, нищо, че мълчи като пукъл.

Искам да кажа, че номерът не е да прецакаш нещо вече функциониращо, а да му дадеш рационален смисъл. Номерът не е да лишиш държавата от едни пари, а да направиш така, че тези пари да отиват към единственото смислено от гледна точка на нацията място – образованието.

В настоящия случай обаче, нищо подобно не се случва. Единственото, което би могло да произлезе от инициативата на Симеонов е на мястото на Национална лотария да застанат няколко големи американски фирми за онлайн хазарт. И ако аз хипотетично имам интерес и позиции в сферата на разпространение на онлайн услуги, каквито 100% има Валери Симеонов, чрез огромната, къде законна, къде не, мрежа от оптични кабели в страната, съответно ще спечеля само аз. Разбирай, само Симеонов.

Накратко. Филмът, който лидерът на НФСБ се опитва да ни прожектира не е нищо по различно от римейк на Туйн Пийкс. Да, „совите не са това, което са“. Да, те продължават да са си все същите нощни птици и това, че ви се кокорят насреща, не значи нито че са кьорави, нито че са искрени.

Така, че уважаеми, аре стига тъп популизъм, че вече не се трае.

Васил Петев, фейсбук

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук