Никола Анастасов на косъм от арест за наркотрафик на летище в САЩ

0
1551

Митничарите заподозрели големия български актьор заради локум от сини сливи

Никола Анастасов на косъм от арест за наркотрафик – този сюжет не е част от някоя от десетките роли на големия комик, а реално преживян житейски сценарий. За 84-те си години, които навърши неотдавна, големият актьор е навъртял какви ли не случки в биографията си.

Премеждието на летището в Ню Йорк обаче е сред любимите му, пише в подробен репортаж в. „Монитор“. Сблъсъкът на Кольо Усмивката, както с обич го наричат колегите и почитателите, с US ченгетата става през лятото на 1981 г. на летище „Кенеди“ в Голямата ябълка.

В дисагите на актьора и колегата му Светослав Пеев митническите служители открили непозната субстанция. Помислили я за наркотик и алармирали полицейската охрана за задържани трафиканти.

Веществото наистина упойва, но само онези, които обожават прочутия габровски пестил. „Опитах се да обясня на френски, че това е български локум, направен от сини сливи. Но служителите там не знаеха френски и докато дойде преводач… Стана една – представете си – жега, изнервена опашка от хора, които чакат да се качат в самолета. Накрая само и само да се отърват от нас ни пуснаха“, разправял е с широка усмивка големият актьор.

Какво са правили преди 35 години отвъд океана Анастасов и Славчо Пеев? Отговорът на този въпрос не е толкова енигматичен – докарвали са болки в корема от смях на българската общност в по-големите градове на САЩ и Канада в образите на Нане и Вуте.

Най-големият фурор е на Световното изложение в Монреал, където играят пред препълнени салони. „Хората ни залюбиха, идваха с българското знаме. От публика по пътеките не можехме да стигнем до сцената. По едно време даже черпихме публиката с пестил от Габрово“, връща лентата Никола Анастасов. Същият пестил, който им създал проблеми с летищните власти в Ню Йорк.

В града със Статуята на свободата Кольо Усмивката развърта „бизнес“. Занася там екземпляри от книжката с шопски хумор, която издал с илюстрации на Борис Димовски в България. Сборникът стоял на касата на театъра и който отивал за билети, взимал и него. В България изданието струвало 26 стотинки, в Ню Йорк го взимали по 8 долара.

Заради тази книжка у нас големият актьор си навлича гнева на неколцина читалищни дейци. Те го обвиняват в нарушаване на авторското право на шопите и го дават на съд през 1987-а. А Анастасов събрал анекдотите в книжката от различни източници и ги преправил така, че да стават за сцена. Рецензент на книжката е майсторът на абсурда Станислав Стратиев, а разгарът на скандала е по време на турне на Сатирата в Алжир.

Анастасов разказва как драматургът му се обадил по телефона и му наредил да се връща веднага, защото искат да го съдят. Когато Кольо Усмивката се връща в родината, няколко месеца го влачат по съдилища. Междувременно преживява и телефонен тормоз – анонимници заплашват, че ще убият децата и жена му. А от отпечатването на хумористичното издание актьорът не печели нищо – платили му 600 лева, които той дарил за паметника на Съединението в Пловдив.

Големият актьор е на сцена от 61 години. Първата му професионална изява е във Враца през 1955-а. Две години по-късно се нарежда сред създателите на Сатиричния театър, където играе и до днес. Както повечето си колеги, светила на комедийната трупа, и той преди време събра спомените си в биографична книга. За заглавие на мемоарите си Кольо Анастасов избра „Я, колко мъка!”.

Макар да влиза от роля в роля толкова десетилетия, актьорът още не е преборил сценичната треска. „Появява се винаги, и това е безобразие!“ с усмивка разказва легендата на Сатирата. В началото на кариерата му тя се изразявала в безкрайно прозяване.

„Преди да изляза на сцената, чаках на портала, откъдето трябва да изляза и изведнъж започвах да се прозявам. И колкото повече наближава моментът, толкова повече се прозявам! А съм се наспал! Това беше някакъв нервен шок. С годините се овладях, успях да си наложа да изляза на сцената видимо спокоен, за да мога да осъществя ролята. Но въпреки това, и по премиерите, и когато пътувам извън театъра, зашуми ли публиката в салона, става едно треперене. Усещам някакъв гъдел. Това е хубава провокация, за да можеш да бъдеш адекватен на обстоятелствата, които трябва да преживееш за двата часа на сцената“, признава Никола Анастасов.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук