Нинова иска намалени заплати и кратки отпуски за депутатите, Цв.Цв. от немай-къде пак нападна президента

0
18073

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се възползва от словото си за откриването на парламентарната сесия, за да оповести предложения на БСП за намаляване на „пропастта между политици и народ“.

„Обрасли сме с привилегии“, заяви Нинова.

Тя поиска промяна в правилника, която да намали заплатите и ваканцията на депутатите.

„Кой българин, освен политческия елит, работи на заплата, която зависи от ръста на средната заплата. 99% от българския народ работи на фиксирана заплата. С кое право? Това е конституционен принцип за равни права и спправедливост. Колко души в България почиват над 70 дни? 240. Един миньор почива 30 дни. Някой ден, когато управляваме, това ще стане факт. Това се казва не популизъм, а справедливост. Малцина в света са променяли държавите си. Те са наричани водачи, лидери“, обясни Нинова.

Нинова декларира, че европредседателството остава приоритет. Тя обаче изтъкна, че досега нито веднъж премиерът Бойко Борисов не дискутирал нито веднъж в парламента темите на това председателството.

Тя поиска правителството да ангажира парламента поне преди срещата на върха за ЕС и Западните Балкани.

„Задоволяваме се с четене на черна статистика. Прожекторите от Европа осветиха – стопили сме се с още 400 хил. души. Прожекторите в Брюксел осветиха, че сме най-корумпираната и най-бедната държава в ЕС. Правим политика на парче, закони на парче. Гарантираме на народа си живот на парче“, каза Нинова.

Според нея парламентът трябва да избере три проблема и да започне да работи по тях. Нинова смята, че първият проблем трябва да е икономиката.

„Все повече ставаме икономика на услугите и по-малко на производството“, заяви Нинова.

Тя призова икономиката да бъде обвързана с модерно и високотехнологично образование.

Нинова изтъкна, че образованието ни не е адекварно. Тя призова за нова система на здравеопазване.

За пореден път Нинова говори за съществуването на паралелна държава – „паралелни фигури, които дърпат конците“.

Според нея тези фигури са в три сфери – производството и търговията с лекарства, производството и търговията с пшеница, производство, пренос и доставка на енергия.

Нинова призова за битка с големите, но въпросът е „кой има характер и смелост“ за нея.

„Трябва да я проведем тази битка. Ние започваме тази битка – с конкретни предложения, имена, законопроекти“, заяви Нинова.

Цветанов, който винаги и с право, лично приема подобни критики веднага обръна темата към президента, от когото тръгнаха думите: „В момента България прилича на строителна площадка. Някакви хора носят материали, други ги крадат, защото е тъмно. Едни хора строят магистрали, а след тях остават дупки, защото е тъмно. Крайно време е да включим прожекторите, да осветлим процесите в България, да има прозрачност на собственост, на управленски решения, заяви Радев. Прокуратурата и съдът имат последен шанс да върнат доверието в тях и в България, като погнат безкомпромисно крадците, корумпираните, престъпилите закона независимо дали са от управляващите, опозицията или от собствените им магистратски редици, каза той.

„Прожекторите са включени, г-н президент“, заоправдава се Цветанов и продължи с празните хвалби:

Цветанов отчете свършеното до момента – от европредседателството, през санирането до вдигането на учителските заплати и връщането на 22 хил. деца в училище. Достигнахме БВП от 100 милиарда лева, похвали и икономическия растеж. 1000 срещи с 10 хил. делегати – пресметна лидерът на ПГ на ГЕРБ, за свършеното до момента от българското председателство.

Всеки в тази държава, даже и децата, знае, че нито едно от казаното от Цветанов не е вярно. Празни думи без никакво съдържане и грам истина по почина на ГЕРБ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук