Нинова и Ламбо се гласят за президентска двойка

0
1359

Корнелия ползвала лидерския пост като трамплин

Информация, че новата лидерка на БСП тайно се гласи да се кандидатира за президент, обикаля от няколко дни кулоарите на парламента. Според информацията, разпространявана от поддръжници на стария лидер Михаил Миков, наследничката му ще употреби лидерския пост като трамплин за държавен глава.

Дежавю

“Ситуацията в БСП е плачевна, като през 2001 г. Тогава от немай-къде лидерът Георги Първанов се пробва за президент и спечели. Корнелия мисли, че ще извади неговия късмет“, издаде народен представител от левия политически спектър. Според миковисти част от плана сега е организирането на исторически референдум в БСП. Той трябвало да реши в каква коалиция да се яви партията на вота наесен. Имало обаче таен план допитването да прерасне в номиниране на кандидатите за президент. Според сценария Нинова щяла случайно да се озове с доста номинации заедно с преборилия рака национален любимец Стефан Данаилов, но като вице.

Задната врата

„За втори път в историята ни се прави такова допитване. Първото беше през 1990 г., когато другарите бяха питани дали да си сменим името от БКП на БСП“, разкри дългогодишна служителка от партийната централа на „Позитано“ 20. По думите й сега въпросът ще бъде дали да има президентска лява коалиция и каква да бъде тя. Това бил доста умен ход на новата лидерка Корнелия Нинова, с който тя искала да отвори задната врата към обединение с АБВ-то на Георги Първанов.
„Организирането на допитване е чудесна идея. Само че се прокрадва идеята, че то е само параван, в който новото ръководство търси пътища за подкрепа на Георги Първанов и Ивайло Калфин за „Дондуков“ 2, коментират актуалните настроения соцактивисти. Сред червените привърженици се чуват и мнения, че това нямало как да се случи заради големите брожения в БСП спрямо отцепниците от АБВ.

Стари рани

Другата щекотлива тема е дали Корнелия Нинова ще рискува референдумът за коалиционен формат да обхване и кандидатите. Защото тогава доста номинации щял да събере Янаки Стоилов, коментираха хора на „ти“ с игрите в столетницата. Според източници на „Ретро” Стоилов има голяма подкрепа в партията, но пък новата лидерка го е нарочила за човек на бившия председател Миков. Така че и дума не давала да се продума в негова подкрепа.
Затова напоследък тя лансирала бившия кмет на Благоевград Костадин Паскалев. Той изненадващо за мнозина бе вкаран в изпълнителното бюро на столетницата. „Вероятно ще бъде ползван в ролята на кандидат за всичко от типа на Георги Кадиев“, прогнозира соцдепутат от кръга на сваления от власт председател Михаил Миков.

retro.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук