Новите руски оръжия: Аватари, роботи и контролирани от ума квадракоптери

0
600

Новите оръжейни системи, проектирани от Фонда за модерни изследвания, осигуриха на Русия наистина революционни технологии. Това каза на среща на отбранителната индустрия руският президент Владимир Путин, цитиран от „Спутник“ в четвъртък (21 януари).

Бойният робот „Нерехта“, дело на завода „Дегтярев“ в Ковров, е красноречив пример за тази иновативна технология, по-голямата част от която е класифицирана.

В основата си „Нерехта“ е разузнавателно превозно средство, което може да доставя амуниции до бойните отряди, да мести ранените от фронтовата лини и разбира се да тренира оръдията си върху врага.

Роботът бе разкрит от руските военни през есента на 2015 г. и вече се подготвя за финални изпитания. Неговият „другар по оръжие“ – „Аватарът“ – също изглежда като излязъл от научнофантастичен филм.

Нетрадиционните проекти са гръбнакът на една съвременна, високотехнологична армия“, каза Путин. „В някои отбласти тези напреднали конструкции нямат никакъв паралел в света и са буквално готови за масово производство. Важно е също, че проектантите са измислили няколко революционни решения, които носят на нашите производители на оръжия и учени заслужената им световна революция“, отбеляза той.

Въпросните разработки ще са в основата на националната система за въоръжение през 2025-2030 г. за армията и военноморските сили“, подчерта руският държавен глава.

Фондът за напреднали изследвание в момента се състои от 35 експериментални лаборатории, които са по-скоро институти. Някои от тях са в основата на разработката на „Ратник“ – екипа на „войника на бъдещето“, който бе представен за първи път пред широката публика на миналогодишния парад за Деня на победата в Москва.

Путин отбеляза и необходимостта потенциалът на фонда да се използва за разработката на напреднала електроника на базата на новите физични принципи и в разработката на дуални технологии и високопрецизни оръжия.

„Подобни напреднали технологии трябва да намират практическа употреба и в цивилното производство“, допълни той.

Това вече се случва с т. нар. „контролирани от ума“ квадракоптери, които са истински пробив в невроинженерството.

Делът на иновативните технологии в отбранителното производство трябва да достигне 70% до 2020 г., припомня „Спутник“.

Руски дневник

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук