Новобранците в полицията взимат 105 лв. повече от надзирателите

0
6784
Снимка: "Дейли Прес"

105 лева е разликата в заплатата на начинаещ служител в МВР и в системата на затворите. Това стана ясно от думите на заместник-председателя на синдикат „Съдебна охрана“ Пламен Христов пред БНР преди втория национален протест на служителите на затворите и на съдебната охрана в събота.

Разликата е в полза на полицаите, уточни Христов.

Протестиращите ще представят исканията си пред няколко институции – Министерство на правосъдието, Министерство на финансите и Министерския съвет.
Един лъч ще тръгне от Съдебната палата. Протестното шествие в събота ще бъде предвождано от гайдари в национални носии.

Мотото на шествието е „Европа и за нас“, обясни Христов и припомни, че служителите се борят за изравняване на статута с този на служителите на МВР по отношение на заплащането и специфичните условия на труд.

Недоволните служители искат и кадрово обезпечаване заради голямото текучество на кадри. Те настояват за 700 допълнителни бройки за затворите и 600 щатни бройки за „Съдебна охрана“.

През 2015 година е имало 10% намаление на щата. Напрежението, при което те работят в момента може да доведе до фатални грешки, предупреди Христов.

„Защото, когато ти намаляват хората, останалите започват да работят повече. След този извънреден труд следва, освен физическата умора, следва и психическа умора. Може да стане нещо, което е фатално и лошо за колегите“, заяви синдикалният представител.

От шест месеца водим диалог с нашия работодател – Министерството на правосъдието, обобщи хронологията на събитията той.

„Договорихме условия, договорихме абсолютно всичко, но преломната дата е 11 януари 2018 година, когато министър-председателят Бойко Борисов извади едни сто милиона и ги даде на вътрешното министерство. Тоест, това, което бяхме постигнали и мислехме, че сме договорили – в един момент всичко се срина и започнахме разговорите наново“, обясни зам.-председателят на синдиката на надзирателите.

Недоволството нараства главоломно, защото на нас ни се обяснява, че нищо не може да стане, да се предложи и обещае, допълни той.

„Как се извадиха тези 100 милиона за вътрешното министерство? След като сме в един сектор, не може да се делим на първа и втора ръка“, коментира представителят на надзирателите. По думите му, заявените 5% увеличение от финансовия министър Владислав Горанов са крайно недостатъчни.

Надзиратели и съдебна охрана подготвят трети национален протест на 26 март, когато в София ще се проведе среща на правосъдните министри на страните от Европейския съюз.

Припомняме, на 28 февруари от Синдиката на служителите в затворите в България изпратиха „Приказка за стълбата“ на Христо Смирненски до Министъра на правосъдието Цецка Цачева.

Едновременно с подаръка към Цачева от Синдиката на служителите в затворите в България й поставиха и четири въпроса по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Въпросите са за общия брой служители на Централната администрация на ведомството, колко са най-високите месечни брутни заплати. От Синдиката не се притесниха да запитат и каква е заплатата на правосъдния министър, размера на изплатените бонуси на политическия кабинет в периода 1 януари – 31 декември 2017 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук