Новото предизвикателство пред Балканите – интеграцията на мигрантите

0
1301
RIGONCE, SLOVENIA - OCTOBER 23: Migrants are escorted through fields by police as they are walked from the village of Rigonce to Brezice refugee camp on October 23, 2015 in Rigonce,, Slovenia. Thousands of migrants marched across the border between Croatia into Slovenia as authorities intensify their efforts to attempt to cope with Europe's largest migration of people since World War II. (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)

Балканските държави са изправени пред ново предизвикателство, тъй като те са се превърнали от транзитни маршрути в крайна цел за мигрантите. Това заяви комисарят по правата на човека на Съвета на Европа Нилс Муйжниекс, който публикува доклад по проблемите на интеграцията на мигрантите от Близкия Изток, и по-конкретно от Сирия и Ирак.

Нилс Муйжниекс смята, че основните проблеми, които стоят пред интеграцията на мигрантите са най-вече липсата на езикови курсове в приемащите страни, образователните системи, които не са адаптирани към нуждите на децата на миграните, усложнените процедури по обединяване на семействата, усложненият процес по получаване на гражданство и ниската заетост сред мигрантите.

Според Муйжниекс, ако страните от Западните Балкани традиционно са били разглеждани като транзитен път на мигрантите към Западна Европа, то сега те във все по-голяма степен се превръщат в дестинация „по подразбиране”.Вследствие правителствата в региона ще трябва да дадат приоритет на интеграционните политики и в частност на адаптирането на образованието. Муйжниекс очертава това като голямо предизвикателство, особено с оглед на съществуващите проблеми в системата на образованието по отношение на ромските деца и децата с увреждания.

„В Западните Балкани има комбинация от редица фактори. Един от тях са крехките междуетнически отношения и опасността от възникване на ксенофобски прояви. Друг проблем е липсата на опит и ресурси в приемането на такъв голям брой мигранти”, твърди Муйжниекс. Комисарят по човешките права на Съвета на Европа споделя, че „предстои много работа за подобряването на координацията между министерствата, така че да бъдат предоставени добри условия за обучение по езика, както и за цялостното интегриране”.

Що се отнася до България, Нилс Муйжниекс смята, че страната е постигнала малък напредък в интеграцията и е била изненадана от големият поток от хора, които пристигат на нейна територия.

Източник: bultimes.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук